15 sfaturi pentru creșterea iepurilor de casă

iepurele-de-casa

În România, în condițiile de azi este oportună crearea de ferme  familiale. Pentru aceasta, nu sunt necesare investiții mari, mai ales că recuperarea cheltuielilor se face destul de repede.

  • Lăsați iepuri de prăsilă de la fătarea a doua şi a treia, pentru că în această perioadă alăptarea este cea mai bună (iepuroaica are mult lapte)
  • La vârsta de 4 luni, se termină prima năpârlire, iar alta începe peste 10-15 zile după terminarea acesteia, deci iepurele trebuie sacrificat în acest interval şi atunci blănița va fi de o calitate deosebită.
  • Iepurele până la sacrificare (4 luni) consumă pentru fiecare kilogram de greutate vie 3 kilograme de furaj combinat, ceea ce este de 2-3 ori mai puțin decât pentru creşterea taurinelor.
  • Este indicată creşterea iepurilor până la vârsta de 4 luni, după care  greutatea lor încetează să se mărească, iar consumul de hrană se măreşte, deoarece  începe să se îngraşe, iar pentru obținerea unui gram de grăsime se consumă o cantitate de hrană de trei mai mare decât pentru un gram de Țesut muscular.

10135499_2_644x461_iepuri-de-casa-fotografii

  • Completați ferma numai cu iepuri de prăsilă sănătoşi, procurați din ferme cunoscute şi trecuți prin perioada de carantină.
  • Nu procurați în nici un caz iepuri pentru prăsilă de la oameni necunoscuți, din piețe sau iepuri care au fost înțărcați mai devreme de 60 de zile, sau care s-au născut vara.
  • Iepuroaicele slabe, care cântăresc mai puțin de 4 kg, nu se montează, deoarece sau nu vor făta sau vor da naştere unor iepuri slabi
  • Hrana trece prin tubul digestiv într-un interval de 60-72 ore.
  • Ficatul la iepure este destul de mare şi are o greutate de 80-120 g.
  • Nu se vor introduce iepuri în cuşti nedezinfectate, în locul celor care au murit, al celor care au fost sacrificați de necesitate, sau al celor care au fost eliminați de la reproducție.
  • Vizitatorilor fermelor de iepuri le este interzis categoric să atingă iepurii, sau să-i hrănească, pentru că acest lucru poate periclita sănătatea iepurilor.
  • Pentru colectarea iepurilor morți, este necesar un ambalaj închis, iar cadavrele după inspecție trebuie imediat arse.

vand-iepuri-de-casa-58419-0

  • Mărimea optimă a unei ferme familiale trebuie să nu fie mai mică de 100 – 200 femele. Pentru deservirea acestei ferme, sunt necesari 2-4 lucrători. Suprafața ocupată este de 0,2-0,3 ha. Pentru fiecare 100 femele cu iepurii lor, sunt necesare (în funcție de productivitate) 2-3 ha de fânețe.
  • De la un iepure, într-un an, se colectează 100-150 kg de dejecții, care sunt de 1,6-1,8 ori mai calitative decât cele de la vaci.

ghid-crestere-iepuri

  • Cel mai mare duşman al iepurilor nu sunt bolile, ci părerea eronată, larg răspândită în legătură cu acest lucru. De pildă, în Franța există organisme speciale, care, după control, eliberează licențe doritorilor de a se ocupa cu creşterea iepurilor. Iepurele este un animal maximalist: sau totul sau nimic. Dacă lucrul este organizat corespunzător tehnologiei, numai de la prelucrarea dejecțiilor unui iepure se pot obține într-un an 50-60 kg biohumus, cu o valoare de 5-6 Euro.
  • Muzica influențează benefic creşterea iepurilor, începând cu naşterea, micşorează stresul, iepurii devin mai liniştiți, se dezvoltă mai bine, greutatea lor se majorează cu 10-15 %.