Alimentația puilor de iepuri și a iepurilor crescuți pentru carne

iepuri

Până la vârsta de 3 săptămâni puii se hrănesc numai cu laptele matern. După vârsta de 3 săptămâni se poate începe hrănirea suplimentară cu lapte smântânit, aproximativ 20 – 40 g/zi, fân de leguminoase și uruieli umectate.

Alimentația puilor

Înțărcarea puilor se face la vârsta de 5-6 săptămâni, în funcție de numărul fătărilor anuale. Aceasta trebuie să se facă treptat, îndepărtându-se mai întâi puii viguroși, iar după aceea cei mai slabi. În primele 10 zile după înțărcare se administrează aceleași nutrețuri ca în perioada de alăptare.

Trecerea la un tip de alimentație nou se face în decurs de 4-5 zile. Hrana se administrează la început în 5 tainuri și se reduce treptat până la 3 tainuri/zi la vârsta de 5 luni.

De la această vârstă se poate folosi și nutrețul însilozat. În sezonul de vară tineretul primește în hrană nutrețuri verzi și amestecuri de concentrate sub formă uruită, iar în sezonul de iarnă în rație se asigură fânul, suculentele, concentratele și amestecuri minerale.

Pentru asigurarea vitaminei C se recomandă la tinere rămurele de brad, sfeclă și varză.

Iepurii care sunt supuși îngrășării

Îngrășarea se aplică atât iepurilor aduți cât și tineretului în vârstă de 3-4 luni. Durata de îngrășare este de 3-4 săptămâni pentru adulți și 4 săptămâni pentru tineret. Se poate practica îngrășarea pe bază de nutrețuri verzi și adaos de concentrate. În acest caz îngrășarea se prelungește până la 50 – 60 de zile.

Nutrețurile folosite pentru îngrășarea iepurilor trebuie să fie bogate în glucide, iar rația cât mai variată. Cerealele, tărâțele, mazărea, fânul, rădăcinoasele, cartofii și laptele smântânit sunt cele mai bune nutrețuri pentru îngrășat.

Unele nutrețuri printre care varza, guliile, napii, imprimă cărnii un gust neplăcut.

Rămurelele de brad dau cărnii un gust de vânat, iar pâinea îmbibată în lapte imprimă un gust plăcut cărnii. Rațiile de hrană cuprind în prima perioada de îngrășare:

  • 60 – 80 g grăunțe
  • 150 g fân
  • 300 g suculente (vara 700 g nutreț verde)

În a doua perioadă:

  • 120 g concentrate
  • 100 g fân
  • 300 g suculente (vara 200 – 300 g nutreț verde)

Administrarea hranei se face în 4-5 tainuri vara și în 3-4 iarna. La sfârșitul îngrășării, iepurii adulți își măresc greutatea cu 15 – 20%, iar tineretul cu 40 – 45%.

Poate te interesează și: Rase de iepuri crescuți pentru carne și blană

Poate te interesează și: 2 rase de iepuri crescuți pentru ”puf”: Angora și rasa Alb pufos