Aspirina poate ajuta tomatele să lupte împotriva manei și stimulează producția

sera tomate

Cultivarea tomate a dat grădinarilor o durere de cap constantă. Dar acum se pare că există un remediu eficient pentru mană, ofilirea și tot felul de dăunători și boli – care a fost ascuns în dulapul cu medicamente de-a lungul timpului.

De aspirina, oamenii de știință spun, că este medicamentul necesar pentru a crea o plantă sănătoasă. Hrănirea plantelor poate ajuta la prevenirea bolilor și stimulează randamentul.

Grădinarii sunt sfătuiți să spreieze plantele cu o soluție care conține medicamentul sau să se înmoaie semințele într-un lichid de aspirină înainte de însămânțare. Medicamentul este deosebit de eficient în apărarea organismului împotriva manei, o boala devastatoare fungică care poate distruge o întreagă cultură în câteva zile.

Cele două forme ale bolii – Fusarium și Verticillium – sunt deosebit de frecvente după ploaie de vară, și poate lovi rapid. Un studiu recent al Departamentului Agriculturii din SUA, a constatat că utilizarea unui spray pe bază de aspirina, care poate fi realizat la domiciliu, a dus la o reducere de 47 de procente la mană. Acidul salicilic – ingredientul activ din aspirină – creează „o rezistență dobândită sistemic. Substanța este eficientă în combaterea bolii în familia Solanaceae, care include cartofi și roșiile.

Pur și simplu pulverizarea frunzelor sau înmuierea semințelor într-o soluție de acid acetilsalicilic a condus la o creștere și un conținut mai mare de vitamina C, potrivit unui document publicat în International Journal of Stiinte Agricole si Crop, James Wong.

Rebecca Brown, profesor de stiinte a plantelor la Universitatea din Rhode Island, recomandă adăugarea a 250 – 500 mg de aspirină la aproximativ 4,5 litri de apă și pulverizarea plantelor de două sau de trei ori pe lună. Ea avertizează că soluția este eficientă numai înainte ca primele semne de mană să se manifeste.

Cum identifici problema

Planta, frunzele și tulpinile vor începe să putrezească. Pete maronii vor apărea pe fructe, iar fructele verzi se vor dezintegra rapid. Odată ce planta este infectată există doar o singură soluție, potrivit Horticultural Royal Society. Trage-le în sus și aruncați-le, deoarece sporii pot supraviețui și să transmită boala la cultura de anul viitor.