Bani pentru tinerii care se apucă de agricultură. Submăsura 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri

instalare-tineri-fermieri

Atunci când ești tânăr ai o mulțime de idei de afaceri, însă lipsește un aspect esențial – banii. Tinerii ce au vârsta de până în 40 de ani și doresc să pornească pe drumul agriculturii pot accesa până la 50.000 de euro, reprezentând prima de instalare ca și tânăr fermier.

Din cauza numărului relativ scăzut de tineri care lucrează în agricultură, submăsura are rolul de ai atrage pe cei care se instalează pentru prima dată ca șefi ai unei exploatații agricole.

Cine poate accesa fondurile

Beneficiarii submăsurii 6.1 ”Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” sunt tinerii ce au până în 40 de ani la depunerea cererii de finanțare și dețin competențe pentru domeniul în care aplică. Chiar și fără deținerea competențelor aceștia poate aplica, urmând ca ulterior să finalizeze unul dintre cursurile de care are au nevoie pentru a-și administrat cât mai corect afacerea agricolă pe care o vor conduce ulterior.

Poate te interesează și: 5 sfaturi în alegerea firmei de consultanță

Cum intrați în posesia banilor

Deși numele măsurii dă impresia obținerii unor fonduri, pentru a vă instala la o fermă, practic acest lucru presupune că dețineți deja o exploatație de o anumită dimensiune (dimensiune economică sau S.O) sau să preluați una sau mai multe ferme. Prin preluarea mai multor exploatații cresc și șansele ca proiectul să fie aprobat, fiind un criteriu ce este punctat suplimentar.

Care este valoarea sprijinului

Valoarea maximă a sprijinului este de 50.000 de euro, acordat sub formă de două tranșe, din care 75% o dată cu primirea deciziei de finanțare, iar restul de 25% în maxim 3 ani de la decizie, numai după ce s-a făcut dovada realizării corecte a investițiilor prevăzute la depunerea proiectului.

Ce puteți achiziționa din aceste fonduri

Prin intermediul acestei măsuri sunt eligibile o serie de cheltuieli cum ar fi:

  • Achiziția de teren sau material biologic;
  • Efectuare de studii (cel necesar pentru sectorul pomicol);
  • Activitățile relevante pentru implementarea corectă a planului de afaceri, indiferent de natura acestora (spre exemplu utilaje, în cazul fermelor de animale construirea unei platforme de depozitare a dejecțiilor).
  • sunt permise și investițiile în domeniul apicol, cu condiția ca aceste investiții să nu fie elgibilile prin Programul Național Apicol. De asemenea apicultura este favorizată din punct de vedere al punctajului pe care îl poate obține solicitantul, alături de crescătorii de bovine, ovine și caprine.