Ce influențează producția de ouă la găini

oua gaini

Productia de ouă la găini este influențată în mod direct de factori precum: calitatea hranei, căldura, lumina și calitatea adăpostului. Toți acești factori sunt foarte strâns legați între ei și influentează producția de ouă pe timpul anotimpului cald și pe durata iernii.

Primul factor este lumina

Cu privire la perioada de iluminat toți crescătorii de păsări și specialiștii s-au pus de acord: nu trebuie crescută perioada de iluminat pentru puicuțe și nu trebuie scazută perioada de iluminat pentru găinile ouătoare. La bază stă principiul conform căruia producția de ouă este stimulată când ziua crește treptat, datorită stimulilor metabolici și endocrini.

Care este rolul temperaturii

Și temperatura joacă un rol important în obținerea unei producții ridicate de ouă. O temperatură optimă este de 20-22 de grade celsius, însa păsările răspund bine și la temperaturi mai mari cu 10 grade sau mai mici cu 10 grade celsius. Cu hrană de bună calitate și program corespunzator de lumină, găina este productivă și la temperaturi de 5 grade celsius.

temperatura gaini

Hrana prezintă un rol foarte important

Hrana este foarte importantă pentru starea de sănătate a găiniilor și influențează în mod pozitiv sau negativ procesul de producere a ouălelor. Cu o hrană adecvată, de bună calitate păsările înregistrează o creștere a producției de ouă cu 20% mai mare față de găinile crescute în gospodăriile tradiționale.

Și adăposturile contribuie la producția de ouă

Calitatea adaposturilor este un alt factor care are impact mare asupra găinilor și asupra producției de ouă. Crescătorii care doresc să amenajeze un adăpost închis pentru găini pe durata iernii pentru a spori producția de ouă trebuie să știe că:

  • pe fiecare metru pătrat pot sta maxim cinci găini;
  • adapostul trebuie amplasat cu fața principală orientată către sud;
  • în interior trebuie să existe zonă de dormit (stinghii), așternut permanent de paie și cuibare de ouă;
  • pentu a menție căldura, adapostul trebuie izolat.

Poate te interesează și: Creșterea păunilor poate fi considerată o afacere profitabilă

Poate te interesează și: Cum hrănim curcile în perioada de iarnă

Poate te interesează și: Care sutn cele mai recunoscute rase de rațe pe care le poți crește în ferma ta