Ce tipuri de proiecte au cele mai mari șanse de a primi finanțare prin submăsura 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri

tanar fermier

Departajarea proiectelor se face în funcție de numărul punctelor pe care îl obține proiectul depus. În fiecare lună există pe site-ul AFIR-ului afișate pragurile de calitate lunare, care oferă dreptul proiectelor care se încadrează în acel interval să fie evaluate și finanțate.

Proiectele care obțin cel mai mare punctaj sunt evaluate primele, și tot așa până când se ajunge la punctajul minim pe care trebuie să-l aibă un proiect, iar în cazul submăsurii 6.1 este de 25 de puncte.

Proiectele ce au mai puțin de 25 de puncte, nu vor fi verificate și în mod clar nu vor primi finanțare.

Principalul avantaj al proiectelor care au un punctaj cât mai mare este acela de a fi exclus riscul ca plafonul anual acordat acestei submăsuri, să se epuizeze. Astfel cu cât punctajul proiectului este mai mic, intră mai târziu spre verificare și există posibilitatea ca să nu mai existe bani și pentru aceste proiecte cu punctaj mai mic.

Cum se calculează punctajul și cine sunt cei avantajați

Pentru a calcula acest punctaj, și care este obligatoriu de a fi calculat corect, se iau în un număr de 5 principii.

  1. Sectorul prioritar

Punctajul maxim care se poate obține la acest principiu este de 30 și poate fi obținut de către cei care practică legumicultura (atât în câmp cât și în spațiu protejat), cât și crescătorii de bovine.

Chiar dacă obțin un punctaj mai mic decât celelalte, nu sunt de neglijat nici cei care practică producerea de sămânță/material săditor și apicultorii care pot obține un maxim de 25 de puncte la acest principiu, precum și cei care se ocupă cu pomicultura sau creșterea ovinelor și caprinelor care primesc 20 de puncte.

Practic dezavantajați sunt cei care nu se regăsesc în nici o categorie menționată mai sus.

  1. Principiul comasării exploatațiilor

Acest principiu se referă la numărul de exploatații pe care le preia tânărul fermier, dar trebuie avută mare grijă în a nu se crea condiții artificiale. Astfel solicitantul, dacă preia minim 3 exploatații primește 15 puncte, dacă preia 2 exploatații primește 10 puncte, iar dacă preia 1 singură primește 5 puncte.

Spre exemplu o condiție artificială o reprezintă împărțirea unei exploatații în mai multe exploatații, astfel încât punctajul să fie mai mare.

  1. Principiul nivelului de calificare

Principiul de calificare se referă mai exact la studiile pe care le are tânărul fermier, și care sunt obligatorii pentru a putea accesa submăsura. Cei cu studii superioare primesc cel mai mare punctaj de 25, cei cu studii postliceale sau liceale – 20 de puncte, iar cei care au cursuri de formare profesională primesc doar 10 puncte.

O mare atenție trebuie avută pentru că acele cursuri terminate, trebuie să fie în domeniul agricol pentru a beneficia de punctaj. Spre exemplu nu primești punctaj dacă ai Facultatea de construcții, întrucât cea necesară este de cea de agricultură (este doar un exemplu).

  1. Principiul potențialului agricol

Pentru verificarea acestui principiu este necesar de descărcat documentul disponibil pe site-ul AFIR-ului în care trebuie să identificați localitățile în care aveți exploatațiile (numele documentului este Anexa 6 – Sinteza studiului privind zonarea potențialului agricol).

Cei care-și găsesc localitatea figurând în zona colorată cu verde (de potențial ridicat) vor primi 25 de puncte, în timp ce pentru zona cu galben (potențial mediu) se primesc 20 de puncte.

  1. Principiul raselor/soiurilor autohtone

Ultimul principiu se referă că tânărul fermier își propune prin proiect sau demonstrează că deține rase sau soiuri autohtone. Listele necesare pentru a vedea dacă soiurile/rasele folosite fac parte din lista pentru care se obține punctaj se găsește de asemenea pe site-ul Afir-ului. Pentru acest principiu se primește doar 5 puncte. Practic orice punct în plus obținut de la oricare principiu cresc șansele proiectului!

Poate te interesează și: Condiții obligatorii pentru accesarea submăsurii 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri

Poate te interesează și: Bani pentru tinerii care se apucă de agricultură. Submăsura 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri

Poate te interesează și: Gemuri și dulcețuri cu fructe din livada proprie. O afacere începută prin fonduri europene