Ce trebuie să știi despre reproducția la porci

porci

La vieruşi, maturitatea sexuală apare la vârsta de 6-7 luni. Folosirea timpurie a vierilor de reproducţie duce la epuizarea rapidă a organismului. Pentru a preveni împerecherile timpurii se recomandă ca, începând cu vârsta de 4 luni, vieruşii să fie separaţi pe sexe sau să se recurgă la castrarea masculilor. Introducerea vierilor la montă depinde de vârstă şi rasă.

Se consideră momentul potrivit de folosire la montă când animalele au atins 70-75% din dezvoltarea corporală a adulţilor. Astfel vierii din rasa Marele alb se dau la montă la 10-12 luni, când ajung la o greutate de 120-140 kg. Vierii de rasa Landrace pot fi daţi la montă începând cu vârsta de 9-10 luni, cu condiţia că au atins greutatea de cel puţin 120 kg.

Vârsta introducerii scroafelor la reproducție

Maturitatea sexuală la scrofiţe se manifestă prin apariţia căldurilor la vârsta de 6-7 luni. Însă, introducerea scrofiţelor la montă la această vârstă nu se admite, deoarece ele nu au atins maturitatea corporală şi organismul nu poate suporta fără urmări acest efort reproductiv. În rezultat, scrofiţele repede se epuizează, produc purcei puţini la număr, slab dezvoltaţi, neviabili. De aceea, scrofiţele nu se dau la montă la această vârstă. Maturitatea sexuală economică este atinsă la vârsta de 8-10 luni în funcţie de precocitatea rasei şi monta la această vârstă nu afectează producţia.

Întreţinerea animalelor în adăposturi închise face ca ele să ajungă la maturitatea sexuală mai târziu, comparativ cu cele care au posibilitatea să se mişte în padocuri.

porci

Depistarea căldurilor

Reproducţia porcinelor nu are un caracter sezonier, deoarece scroafele sunt animale poliestrice, adică ele pot fi fecundate în orice perioadă a anului.

În medie, durata unui ciclu sexual la scroafe este de 21 de zile, cu variaţii de la 16-25 de zile. Căldurile la scrofiţe se manifestă la început prin nelinişte, fiind foarte agitate, umblând prin boxă. Manifestările sunt mai evidente, dacă în apropiere sunt vieri. Scroafele, în acest timp, consumă puţină hrană sau deloc, emit un grohăit strident, sar pe alte scroafe.

În această perioadă, scroafa manifestă interes faţă de vier, dar nu-l acceptă. Perioada a doua de călduri se caracterizează printr-o intensitate mai mare şi, în rezultat, scroafa devine imobilă în momentul saltului vierului sau când crescătorul apasă cu mâna în regiunea şalelor. Această stare poartă denumirea de sindrom de imobilitate, fiind şi momentul optim pentru montă sau însămânţare, deoarece ovulele sunt apte pentru fecundare.

Stimularea intrării în călduri a scroafelor

Se folosesc mai multe metode ca administrarea scroafelor după înţărcare a unei cantităţi mai mari de furajare cu conţinut de proteină ridicat sau prin metoda bilogică, în care se introduc de 3 ori pe zi vierii în boxa scroafelor. Mai există și stimularea hormonală care se recomandă să fie făcută numai de medicul veterinar, deoarece utilizarea ei la întâmplare poate aduce urmări grave asupra funcţiei de reproducţie.

Avantajele însămânțării artificiale

Însămânţarea artificială reprezintă o metodă superioară, eficientă în procesul de reproducţie la porcine, care poate fi organizată de către crescători.

Avantajele însămânţării artificiale:

  • reducerea numărului de vieri folosiţi la reproducţie, astfel creându-se premize în utilizarea vierilor cu cea mai mare valoare genetică
  • accelerarea procesului de ameliorare a populaţiilor de suine prin folosirea vierilor de performanţă
  • reducerea riscurilor de contaminare a porcinelor prin introducerea în efectiv a unor vieri din alte unităţi de selecţie
  • efectuarea controlului calitativ al materialului seminal
  • crearea premizelor de însămânţare a scroafelor tinere cu spermă obţinută de la vieri valoroşi adulţi cu o greutate corporală mare
  • schimbul internaţional de material seminal şi posibilitatea transportării materialului seminal dintr-o zonă în altă

Gestația la scroafe

Durata gestaţiei la scroafă este de 114-115 zile, calculată din momentul montei. Pe toată perioada de gestaţie trebuie luate măsuri corespunzătoare pentru prevenirea accidentelor mecanice şi a îmbolnăvirilor.

scroafa gestanta

Poate te interesează și: Carnea de porc – de ce anume trebuie să ținem cont pentru a obține o producție mai mare

Poate te interesează și: Hrana purceilor în perioada de alăptare