Care sunt cele mai recunoscute rase de rațe pe care le poți crește în ferma ta

dsc_7343

În momentul în care optați pentru achiziționarea unor rase de rațe este foarte important să cunoașteți performanțele pe care acestea le pot obține, în funcție de exigențele voastre. Este bine de știut că și rațele, la fel ca și găinile se împart în rase grele specializate în producția de carne, rase ușoare – specializate în producția de ouă, și cele de ornament.

Rasa Pekin

pekinRasa Pekin a fost creată în China. În anul 1575 această rasă nimereşte în Anglia, unde este îmbunătăţită şi mai apoi este răspândită pe larg în lume. Culoarea penajului este albă, uneori cu o uşoară nuanţă gălbuie. Greutatea corporală a masculilor este de 3,7-3,8 kg, iar a femelelor – de 3,0-3,3 kg.

Producţia de ouă este de 85-90 de bucăţi pe ciclu de ouat, cu greutatea medie a unui ou 86-90 g, culoarea cojii minerale a ouălor fiind albă uneori cu nuanţă verde. Raţele încep ouatul în februarie-martie. Greutatea corporală a bobocilor la vârsta de opt săptămâni de creştere este de 2,2-2,5 kg.

Poate te interesează și: Cele mai întâlnite boli la rațe și gâște

Rasa Sură ucraineană

Rasa Sură ucraineană a fost creată în Ucraina prin încrucişarea raselor locale cu rasa Pekin şi alegerea urmaşilor cu coloarea penajului asemănător raţelor sălbatice. Greutatea corporală a masculilor este de 3,5-4,0 kg, iar a femelelor – de 2,9-3,0 kg.

Producţia de ouă pe ciclu de ouat este de 100-120 de bucăţi, cu greutatea medie a unui ou de 85-90 g. La rasa Sură ucraineană instinctul de clocit se pronunţă la 25-30% de femele. Bobocii la vârsta de 8 săptămâni de creştere ating greutatea corporală de 3,0-3,3 kg, cu consum specific de furaje combinate pentru un kg spor în greutate de 2,8-3,0 kg. Tineretul de reproducţie de rasa Sură ucraineană atinge maturitatea sexuală la vârsta de 24-25 săptămâni de viaţă.

Rasa Leşească

 leseascaRasa Leşească este originară din America de Sud (Brazilia şi Paraguay). Culoarea penajului este diversă: neagră, albă, bălţată sau sălbatică. Greutatea corporală a masculilor este de 4,8-5,0 kg, iar a femelelor – de 2,2-2,5 kg.

Producţia de ouă pe ciclu de ouat este de 60-80 de bucăţi, cu greutatea medie a unui ou de 70 g. Instinctul de clocit la femele este foarte dezvoltat şi se manifestă la 90-100% de femele, cu o fecunditate foarte înaltă a ouălor. Păsările adulte au capacitate de a zbura. Raţele pot fi crescute fără suprafeţe de apă.

Poate te interesează și: Ce nutrețuri sunt recomandate în alimentația păsărilor

Rasa Campbell

campbellRasa Campbell a fost formată în Anglia, la sfârşitul secolului XIX, prin încrucişarea raţelor locale cu rasa Indiană alergătoare. Rasa este specializată pentru producţia de carne-ouă. Culoarea de bază este kaki. Greutatea corporală a masculilor este 2,5 kg, iar a femelelor – de 2,0 kg. Producţia de ouă pe ciclu de ouat este de 250-300 de bucăţi, cu greutatea medie a unui ou de 65 g. La vârsta de 8 săptămâni de creştere bobocii ating greutatea corporală de 1,5-1,6 kg.

Rasa Neagră

neagraRasa Neagră cu pieptul alb este originară din Ucraina. Rasa a fost obţinută în urma încrucişării raselor locale cu rasa Pekin şi alegerea indivizilor de culoare neagră-verzui cu pieptul alb. Greutatea corporală a masculilor este de 3,5-3,8 kg, iar a femelelor – de 3,0-3,8 kg. Producţia de ouă este de 100-120 de bucăţi pe ciclu de ouat, cu greutatea medie a unui ou de 80-90 g. Bobocii după 8 săptămâni de creştere ating greutatea corporală de 2 kg. Raţele au instinctul de clocit pronunţat la 25% femele.

 

Poate te interesează și: Care sunt cele mai performante rase de găini specializate în producția de ouă

Rasa Indiană alergătoare

Rasa Indiană alergătoare este specializată pentru producţia de carne-ouă. Rasa este originară din India şi s-a format în mod natural. Denumirea provine de la mersul grăbit şi puţin legănat. Există foarte multe varietăţi de culoare ale acestei rase, cele mai răspândite fiind sălbatică şi neagră. Greutatea corporală a masculilor este de 2,0 kg, iar femelele au greutatea corporală de 1,8 kg, producţia de ouă fiind de 170-180 de bucăţi, cu greutatea medie a unui ou de 65 g.

indiana