Cum se asigură hrănirea iepurilor adulți

furajare iepuri

În perioada de repaus nutrețurile verzi sau fibroasele pot să asigure în întregime necesarul de hrană a iepurilor adulți.

Hrana pentru iepurii adulți

Rația poate fi completată mai ales la masculi, cu cantitatea de 15 – 20 g nutrețuri concentrate/zi. Pentru iepurii adulți în perioada de repaus se întocmesc rații ce vor cuprinde în sezonul de iarnă până la 50 g nutrețuri concentrate, 100 – 150 g fân, 150 – 200 g rădăcinoase iar în timpul verii 0,8 – 1 kg nutrețuri verzi.

Înainte de montă cu 10 -15 zile în hrana masculilor se introduc nutrețuri mai valoroase și bogate în proteină, rația majorându-se cu 30 – 40% față de perioada de repaus. În acest scop se folosesc cantități mai mari de nutrețuri concentrate. Aceleași rații se folosesc și în perioada de montă.

hrana iepuri

Hrănirea iepuroaicelor

Pentru iepuroaice rațiile se stabilesc în funcție de starea lor. Hrănirea rațională a iepuroaicelor se face printr-o perioadă de pregătire care va începe cu 15 zile înainte de împerechere. Nutrețul murat și frunzele de sfeclă se scot din rația iepuroaicelor gestante iar în ultima săptămână până la fătare volumul rației se reduce treptat.

Timp de 2-3 zile înainte de fătare și după fătare se asigură apă la discreție, deoarece în lipsa acesteia iepuroaicele ăși mănâncă puii. Rațiile pentru iepuroaicele gestante vor cuprinde în sezonul de iarnă

  • 150 – 200 g fân de leguminoase
  • 150 g sfeclă sau morcovi
  • 50 g concentrate

Pe perioada de vara se asiugră:

  • 500 – 700 g nutreț verde
  • 50 g concentrate

Hrănirea iepuroaicelor după fătare

După fătare rația va cuprinde nutrețuri care favorizează producția de lapte. Iepuroaicele sunt foarte sensibile după fătare și reacționează la nutrețurile nepotrivite prin constipație. Având în vedere că laptele de iepuroaică are un conținut ridicat de proteină și grăsime, în hrana se asigură nutrețuri bogate în proteină, glucide și substanțe minerale.

Astfel în sezonul de iarnă rația de hrană va fi alcătuită din:

  • 150 – 200 g fân de bună calitate
  • 400 – 500 g suculente
  • 100 – 200 g concentrate

Pe perioada de vară se asigură:

  • 1000 – 1800 g nutreț verde
  • 100 – 150 g nutreț concentrat

Trebuie asigurată apa deoarece în lipsa acesteia se reduce consumul de hrană fapt ce determină scăderea producției de lapte la iepuroaică.

Poate te interesează și: Rase de iepuri crescuți pentru carne și blană

Poate te interesează și: 2 rase de iepuri crescuți pentru ”puf”: Angora și rasa Alb pufos