Israel: ‘Miracolul apei’ – un proces de zeci de ani care continuă

irigatii-israel

Israelul a reușit în ultimele decenii, folosindu-și toate resursele de care dispune, să pună la punct unul dintre cele mai performante și mai ingenioase sisteme de alimentare cu apă din lume.

Dintr-o zonă deșertică și semi-aridă, aflată într-o acută și permanentă criză în ceea ce privește apa, Israelul dispune în prezent de rezerve de apă pe care nu le-a mai avut niciodată. Mai mult, grație inovării și tehnologiilor puse la punct, Israelul exportă în întreaga lume cunoștințe și produse în domeniile apei și agriculturii.

„Am realizat un proiect prin care să aducem din zona de nord a țării în sud, de la zonele bogate, la cele sărace. N-a fost destul și aveam nevoie de tot mai multă apă. Ne-am gândit la resurse noi. Am adus apă din munte. De câțiva ani ne-am dat seama că apa reziduală este o resursă importantă care, după ce este tratată, poate fi refolosită în agricultură. 50% din apa pe care o folosim acum pentru agricultură e apă reciclată. Am descoperit acest lucru și tot n-a fost de ajuns. Apoi ne-am gândit la desalinizare și prin anii ’90 am început să folosim Marea Roșie ca sursă de apă. După 15 ani avem cinci mega proiecte prin care se desalinizează apa, însumând 600.000 de milioane de metri cubi’, spune Yossi Yaacoby, director al WaTech Division, parte a marii companii Mekorot.

El a mai spus că, în prezent, Israelul e independent în ceea ce privește cantitatea de apă, indiferent când plouă și cât de mare e seceta.

‘Din 2015 suntem independenți privind resursele de apă și nu contează cât plouă, ne putem întreține singuri. Dar avem o problemă nouă: în ultimii patru ani nu prea mai este apă în nord, unde sunt mari secete, nordul care era înainte cea mai bogată zonă. Acum trebuie să facem sisteme noi pentru ei, trebuie să ne gândim cum să ducem apă desalinizată până în nord. Dacă la început aduceam apă din nord în sud, acum trebuie să ducem apă din sud în nord’, a menționat Yossi Yaacoby.

La rândul său, Gilad Peled, de la Israel Export Institute, a explicat filosofia apei în țara sa. ‘În anii 90, dacă cineva spunea că se poate trăi cu SIDA, n-ar fi fost crezut, dar acum se poate trăi cu SIDA. Același miracol este și aici, cu apa. Dacă cineva ar fi zis acum 50 de ani că vom avea industrii care să producă apă, ați fi spus că oamenii aceia sunt nebuni. Da, desalinizăm apă de 20 de ani deja, ba chiar mai mult. Asta înseamnă a avea o soluție pentru problemă. Iar pasul următor e nu numai să avem apă, ci s-o facem și ecologic, mai eficient din punct de vedere al costurilor, într-un proces de producție mai rapid. Dacă în trecut erau instalații de desalinizare foarte mari, acum există și soluții mai mici, ce pot fi instalate la domiciliu. Poți să instalezi o conductă, la un capăt conectată la o sursă de apă folosită sau de apă sărată, iar în decurs de o oră poți să ai la celălalt capăt apă de băut. Cred cu adevărat că informarea, diseminarea acestor idei, reprezintă dovada că-ți pasă. Dorim să împărtășim cunoștințele noastre despre apă și sistem, faptul că nu e doar o afacere, ci să arătăm că ne pasă cu adevărat’, a spus Gilad Peled.

Mekorot este o companie guvernamentală fondată în 1937 (în timpul Mandatului britanic pentru Palestina), iar infrastructura și instalațiile uriașe de apă construite de companie au ușurat esențial viața în Israel și au oferit în permanență soluții pentru toate sectoarele. Activitățile companiei Mekorot cuprind câteva domenii principale: rezerva de apă, managementul resurselor de apă, calitatea apei, securitatea apelor, desalinizare, hidrologie și foraj, epurarea apelor uzate, recuperarea afluenților și a apei de ploaie, cercetarea și dezvoltarea tehnologiilor legate de apă, dezvoltarea durabilă.

Din cauza resurselor limitate, apei i se acordă o atenție deosebită în Israel. Ca urmare a acestei importanțe, există o structură guvernamentală cu o largă autonomie, asemănătoare unui minister, Autoritatea Apei (Water Authority), dar și numeroase firme și companii susținute financiar de stat, care se ocupă cu soluții de managementul apei, desalinizare, reciclare a apelor uzate, irigații etc. Printre aceste firme, companii și asociații se numără Sorek Seawater Desalination Plant, Investment Promotion Center and Israel NewTech, Water Technologies Israel export institute, ICS2, Synthesis, TaKaDu, Mekorot, Utilis, Hutchison Kinrot Technology Incubator, Israel Export Institute Professionals, SupPlant, Green Horizons, Netafim, Shafdan, Aryeh Pools, Tifrah Recycled Water Reservoir and agriculture fields.

De asemenea, o importanță deosebită se acordă educării, încă de la cele mai mici vârste, în privința folosirii judicioase a apei, a protejării și reciclării acesteia. Cercetarea în domeniul apei și a agriculturii ocupă un loc important, iar unul dintre vârfurile în domeniu este Facultatea de agricultură din Rehovot, unde vin să studieze tineri din numeroase țări.

În perioada 12-14 septembrie, în Israel va fi organizată o amplă conferință internațională dedicată apei, Watech (Water Technology & Environment Control Exhibition & Conference) Israel 2017, care va avea ca temă ‘Apa în era digitală’.

Sursă: agerpres.ro