De ce trebuie să ținem cont atunci când vrem să cumpărăm capre

capre

Vârsta influenţează direct viaţa productivă de reproducţie a caprinelor. Cumpărătorul trebuie să fie atent şi să verifice vârsta, prin aprecierea dentiţiei, în special, la cele care deja au înregistrat prima fătare şi provin din părinţi cu producţie ridicată de lapte.

Conformația

Aspectul prezintă însemnătate practică, deoarece exprimă potenţialul productiv al caprinelor. Capul trebuie să fie alungit, cu profil drept, uneori uşor bombat, privirea vioaie; urechile având forme şi mărimi diferite, în funcţie de rasă, reprezintă criterii de apreciere a producţiei de lapte.

Prezenţa coarnelor nu este semnificativă, dar este preferată o capră fără coarne din motive de exploatare fiind mai uşor de manipulat. Gâtul trebuie să fie lung şi subţire, cu poziţie uşor oblică, prezentând la unele exemplare “cercei” în partea inferioară a capului.

Trunchiul caprelor trebuie să fie lung şi îngust, cu înălţimea la greabăn (partea din faţă) cuprinsă între 60-80 cm şi linia superioară a spinării în creştere uşoară de la greabăn la crupă (partea din spate a animalului), fără defecte de exterior sau de aplomb, unghii infectate, etc.

Ugerul

Din punct de vedere al formei şi mărimii, este globulos, de mărime mijlocie spre mare, cu sfârcurile uşor ascuţite şi orientate spre fată. Ugerul dezvoltat normal, cu pielea uşor unsuroasă şi păr puţin, cu mameloane simetrice şi bine dezvoltate indică capra cu mare producţie de lapte, deoarece există o corelaţie strânsă între formă şi volumul ugerului şi producţia de lapte.

Ugerul slab dezvoltat, cu o formă spre ascuţit-îngust, denotă un ţesut glandular redus şi, deci, o capacitate de producere a laptelui mai scăzută.

uger capra

Situația reproducției

Situaţia reproducţiei se apreciază, în mod normal, din datele pe care le deţine vânzătorul, fie din registrul crescătoriei, fie din date verbale. Se are în vedere numărul iezilor la fătare (prolificitatea) şi naşterile ritmice anuale. Pentru o apreciere mai concludentă este bine ca, în momentul vânzării caprei, să se vândă şi iedul ei, adică ultimul produs.

Starea de sănătate

Starea de sănătate reprezintă o condiţie esenţială pentru evoluţia vieţii productive a caprei. Aceasta se apreciază după starea de întreţinere şi vioiciune, care poate fi: foarte bună, bună sau slabă, după aspectul exterior al caprei prezentate la vânzare. Din punct de vedere sanitar-veterinar, este absolut necesar să se prezinte certificatul, emis de medicul veterinar de la circumscripţia din zonă. Acest act este foarte important, deoarece sunt specificate în el atât vaccinurile administrate până în momentul vânzării caprei, cât şi starea ei de sănătate. De asemenea, dacă capra cumpărată urmează să fie introdusă în efectivul de caprine existent, se va efectua o carantină de 40 de zile, pentru a preveni eventualele îmbolnăviri ale turmei respective.

capre

Poate te interesează și: Ce furaje sunt recomandate în alimentația caprelor – exemple de rețete de furajare

Poate te interesează și: Principalele lucruri pe care trebuie să le știi despre reproducția la capre