Ce trebuie să faci atunci când te confrunți cu dăunători la fermă
Întreținerea unei ferme presupune investiții semnificative în resurse materiale. Din acest motiv, orice factor care poate perturba activitatea trebuie luat în calcul dacă vrei să previi daunele. Dăunătorii, cum ar fi mistreții sau alte animale sălbatice, dar și rozătoarele ori insectele, reprezintă provocări frecvente cu care se confruntă fermierii.
Întreținerea unei ferme presupune investiții semnificative în resurse materiale. Din acest motiv, orice factor care poate perturba activitatea trebuie luat în calcul dacă vrei să previi daunele. Dăunătorii, cum ar fi mistreții sau alte animale sălbatice, dar și rozătoarele ori insectele, reprezintă provocări frecvente cu care se confruntă fermierii. Din fericire, există măsuri eficiente la care poți apela dacă vrei să ții sub control dăunătorii de orice fel. În acest articol îți vom prezenta câteva metode pe care merită să le implementezi chiar și pentru prevenție.
- Gardul electric
Primul pas pentru protejarea fermei tale împotriva animalelor sălbatice este implementarea unui gard electric eficient. Acesta nu numai că impune o barieră fizică, împiedicând accesul animalelor nedorite, dar furnizează și un stimul electric, care le descurajează să se mai apropie. Avantajul acestei măsuri este că împiedică distrugerile pe care le pot face animalele sălbatice, dar și riscul de transmitere a unor boli sau paraziți care le pot afecta pe cele domestice.
- Capcanele pentru rozătoare
Capcana este o soluție clasică, dar foarte eficientă atunci când vine vorba de șoareci. Amplasate strategic, ele ajută la limitarea populației de rozătoare în perimetrul fermei. De asemenea, mai poți achiziționa și aparate cu ultrasunete. Aceste soluții moderne nu afectează urechea umană și nici nu deranjează animalele pe care le crești, întrucât folosesc frecvențe pe care le aud numai rozătoarele. Astfel, le împiedică să se mai apropie de zonele în care sunt amplasate grajdurile, de exemplu.
Același gen de aparate se găsește și pentru alungarea muștelor. Aceste stații funcționează chiar și pe o suprafață de 60 mp. Avantajul este că nu sunt toxice, au un consum energetic redus și nu trebuie reaplicate des. Este nevoie doar să le introduci în priză. Deși muștele nu par o problemă gravă, adevărul este că pot transmite o mulțime de boli, potrivit farmersweekly.com
- Substanțe repelente
Bineînțeles, poți combina mai multe măsuri dacă consideri că este necesar, iar ca alternative mai ai și soluțiile repelente pentru mistreți, jderi, vulpi, cârtițe sau alți dăunători. Ele funcționează ca un scut invizibil, deoarece nu impun o barieră fizică, ci olfactivă. Animalele sunt respinse de mirosul puternic al acestor substanțe care sunt, de obicei, eficiente cam 3 luni. Ulterior, acestea trebuie reaplicate pentru a-și menține eficacitatea. Pot fi folosite inclusiv pe suprafețe agricole, dar și în grădină sau alte locuri expuse.
În concluzie, se recomandă să fii proactiv, să acționezi înainte să apară problemele, deoarece vei constata ulterior că pagubele sunt mai mari decât investiția în câteva măsuri de protecție.
Sursa foto: pexels
five elements digital 2