Importurile de cereale din Ucraina vor fi permise doar în baza unui acord eliberat de MADR

0
cereale-romania

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a implementat noi reglementări stricte privind importurile de grâu, porumb, floarea-soarelui și soia. Acestea pot fi realizate numai pe baza unui acord de punere pe piață eliberat de MADR și doar pentru fermierii și procesatorii care pot demonstra că au nevoie esențială de aceste cantități pentru a-și completa stocurile, a anunțat ministrul Florin Barbu la briefingul de la finalul ședinței de Guvern de joi.

“Am adoptat astăzi o Ordonanță de Urgență care protejează fermierii români de influxul de cereale din Ucraina. Prin mecanismul negociat cu Ucraina, instituim o procedură strictă, permitem importurile doar pe baza unui acord de punere pe piață emis de MADR. Astfel, importul de cereale va fi posibil doar pentru fermierii și procesatorii români care pot demonstra cu acte că au nevoie de cantități pentru a completa stocurile”, a explicat ministrul.

Importurile trebuie să respecte standardele de calitate certificate de Autoritatea Națională Sanitară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Fermierii și procesatorii români interesați de completarea stocurilor vor depune documentele care atestă necesitatea importului, urmând ca o comisie specială să verifice și să propună acordul pe piață. ANSVSA va elibera certificatul de conformitate pentru produsul destinat importului pe baza analizei mostrei de produs.

Ministerul Agriculturii va emite apoi acordul de punere pe piață a cantității necesare, iar marfa va fi supusă unei verificări suplimentare de către ANSVSA înainte de a intra în procesare sau furajare.

“Nu pot permite să intre pe piața românească produse afectate de boli, dăunători sau care nu sunt 100% sigure pentru consumul nostru”, a subliniat ministrul Barbu.

El a menționat că săptămâna viitoare va avea o întâlnire cu omologul său din Republica Moldova pentru a analiza stocurile și cantitățile de cereale disponibile în Moldova și pentru a stabili un nou mecanism practic de licențiere și privind cerealele care ar trebui să vină din țara vecină.

Reglementările se aplică produselor agricole precum grâu și meslin, porumb, semințe de rapiță sau de floarea-soarelui, iar importul poate fi realizat numai pe baza acordului emis de MADR.

Această măsură de control riguros este menită să protejeze fermierii români de eventualele perturbări cauzate de importurile masive și să asigure calitatea produselor agricole care ajung pe piața locală. Ordonanța de Urgență va fi în vigoare până la sfârșitul anului 2023.

Urmărește canalul de știri Agripedia pe WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *