Planul pentru transformarea României într-un lider global al industriei lânii
România se află pe drumul spre a deveni un jucător de prim rang pe scena globală a produselor din lână de oaie. În județul Olt este în curs de construcție o mare fabrică de procesare a lânii, care va aduna materia primă de la oierii din întreaga țară.
Proiectul este pus în mișcare de Cristian Mercioniu, director general al Eco Friendsheep SRL, care a furnizat mai multe informații exclusive despre fabrica pe care urmează să o dezvolte.
“Acest proiect are ca obiectiv rezolvarea unei probleme sistemice care a rămas nerezolvată timp de 30 de ani, și anume lipsa unui lanț de producție complet, de la materie primă până la produsul finit, în industria lanii. Înainte de Revoluție, România dispunea de o industrie semnificativă de procesare a lânii. Întrebarea pe care mi-o adresează mulți oameni este de ce lâna nu mai este folosită în mod extins, dar eu răspund cu o întrebare la rândul meu: de ce nu se mai utilizează sticla? Ambele au cunoscut o scădere a popularității cam în aceeași perioadă, odată cu apariția poliesterului și a plasticului. Este important de menționat că dintr-un kilogram de lână brută, după spălare, rămân doar între 40% și 50%, ceea ce reprezintă o pierdere semnificativă, în timp ce dintr-o tonă de poliester, produci o tonă de produs finit. Am ajuns la concluzia că este absolut necesar și fezabil să dezvoltăm un proiect care să acopere întreaga producție de lână din România, deoarece cererea pentru izolație din lână de oaie este în creștere semnificativă. Proiectul fabricii noi va cuprinde mai multe linii de producție și va genera o varietate de produse din lână. În plus față de izolație, din toate reziduurile și deșeurile rezultate în urma procesării, vom produce pelete pentru agricultură și îngrășământ organic 100%”, a explicat Cristian Mercioniu în cadrul emisiunii “Agricultura la Raport.
Potrivit informațiilor furnizate de antreprenor, fabrica va fi construită în cadrul unei scheme de ajutor de stat oferite de Ministerul Economiei, cu o investiție totală estimată la 35 de milioane de euro. Acest proiect are ca obiectiv crearea a peste 200 de locuri de muncă permanente și aproximativ 1.000 de locuri de muncă sezoniere: “Acest proiect beneficiază de sprijin financiar în cadrul unei scheme de ajutor de stat din partea Ministerului Economiei și are o valoare totală, inclusiv TVA, de 35 de milioane de euro. Capacitatea de producție estimată este de 25.000-30.000 de tone de lână pe an, ceea ce înseamnă că vom acoperi întreaga producție de lână din România. Într-un scenariu mediu, estimăm că annual vom contribui cu cel puțin 10 milioane de euro la taxe și impozite. Cu implementarea acestui proiect, România devine lider european în procesarea lânii și lider mondial în producția de izolație din lână de oaie, deoarece nu există nicio altă fabrică de o asemenea capacitate în întreaga lume.”
“Proiectul a fost depus în anul precedent, pe 16 decembrie, fiind ultima zi pentru depunerea proiectelor în cadrul schemei de la Ministerul Economiei. A fost aprobat la data de 29 martie 2023, iar începând cu luna aprilie, ne-au fost solicitate toate completările și clarificările necesare pentru proiect. Oficial, am primit notificarea că proiectul a fost aprobat pentru finanțare, iar semnarea contractului de finanțare a fost programată, deși până în prezent, acesta nu a fost încă semnat. Așteptăm cu nerăbdare să semnăm contractul și să începem implementarea proiectului. Din cauza amânării semnării, ne-am decis să amânăm și lansarea primelor linii de producție, programată undeva în septembrie anul viitor”, a menționat Cristian Mercioniu.