Programul Rabla pentru Tractoare s-a aprobat!
Fermierii au un motiv de bucurie: Programul Rabla pentru Tractoare a fost oficial aprobat, deschizând drumul către modernizarea utilajelor agricole în România. Cu o finanțare consistentă de 500 de milioane de lei, echivalentul a peste 100 de milioane de euro, acest program aduce în prim-plan sprijinul financiar pentru achiziționarea de utilaje agricole noi, întâmpinând așteptările fermierilor cu privire la înnoirea echipamentelor.
În cadrul ședinței de Guvern de astăzi, datată miercuri, 28 februarie, a fost aprobat bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2024 al Administrației Fondului pentru Mediu. Printre programele care se bucură de finanțare se remarcă și “Rabla pentru Tractoare“, o inițiativă menită să faciliteze înlocuirea utilajelor vechi cu modele noi și eficiente, beneficiind de o alocare considerabilă de 500 de milioane de lei.
- Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla: T4.75 S si T5.100 S
- Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla: Compax CL 26 sau Major CL 80
Alocarea de 500 de milioane de lei pentru Programul Rabla pentru Tractoare din 2024 este un semn clar al angajamentului pentru modernizarea sectorului agricol. Scopul acestui program este de a sprijini producătorii agricoli în demersul lor de achiziționare a tractoarelor și mașinilor agricole autopropulsate noi, inclusiv a accesoriilor aferente, promovând în același timp tehnologiile mai puțin poluante.
Conform declarațiilor recente ale ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, se preconizează că fermierii vor beneficia de un ajutor de minimis de până la 30.000 euro pentru achiziționarea de tractoare și mașini agricole.
Programul Rabla pentru Tractoare vine în sprijinul producătorilor agricoli, oferindu-le oportunitatea de a investi în utilaje moderne și mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil și al impactului asupra mediului. În acest sens, urmează ca bugetul AFM să fie publicat în Monitorul Oficial, iar Ministerul Mediului să elaboreze un proiect care să stabilească sumele alocate, condițiile și criteriile de eligibilitate, un document ce va necesita, de asemenea, aprobarea și publicarea oficială.
Rabla pentru tractoare: Etape și acte necesare
Programul Rabla pentru tractoare se deschide pe 22 noiembrie 2024, cu etapa înscrierii în program a dealerilor de mașini agricole.
Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) deschide sesiunea de înscriere în vederea validării dealerilor, în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate, în perioada 22 noiembrie 2024, ora 10:00 – 28 noiembrie 2024, ora 23:59.
Etape program Rabla pentru tractoare
Conform Ghidului de finanţare al Programului, aprobat prin Ordinul nr. 2.499 din 6 noiembrie 2024, etapele programului ”Rabla pentru tractoare” sunt următoarele:
a) publicarea pe pagina de internet a AFM a informaţiilor necesare demarării sesiunii de validare a dealerilor;
b) derularea procesului de validare a dealerilor;
c) publicarea pe pagina de internet a AFM a listei dealerilor validaţi;
d) publicarea pe pagina de internet a AFM a informaţiilor necesare demarării sesiunii de înscriere a solicitanţilor;
e) înscrierea solicitanţilor în program de către dealerii validaţi şi rezervarea sumelor aferente finanţării;
f) aprobarea acordării ajutoarelor de stat de către AFM, în baza listelor generate de aplicaţie;
g) implementarea proiectului;
h) verificarea eligibilităţii cheltuielilor solicitate de dealeri prin cereri de decontare şi virarea de AFM a contravalorii acestora;
i) monitorizarea beneficiarilor.
Etapele de validare și publicare a dealerilor de mașini agricole înscriși în program ar putea dura mai mult dacă există contestații din partea vreunui dealer de mașini agricole, termenele de depunere a contestațiilor și de soluționare a acestora fiind de maximum 30 de zile, ceea ce ar putea amâna data de înscriere a fermierilor în program.