5 lucruri pe care trebuie să le știi despre gardul electric pentru animale

0
gard electric

Gardul electric este un echipament extrem de util în fermele zootehnice, dar este la fel de apreciat și de persoanele care cresc animale pentru uz propriu. Pur și simplu, munca la fermă sau în gospodărie va fi mult mai ușoară, animalele vor fi în deplină siguranță, la fel și culturile sau terenurile pe care vrem să le protejăm.

Gardul electric este un echipament extrem de util în fermele zootehnice, dar este la fel de apreciat și de persoanele care cresc animale pentru uz propriu. Pur și simplu, munca la fermă sau în gospodărie va fi mult mai ușoară, animalele vor fi în deplină siguranță, la fel și culturile sau terenurile pe care vrem să le protejăm.

Un gard electric poate fi montat în așa fel încât să fie delimitat la milimetru perimetrul destinat animalelor, iar acestea nu vor fi tentate să-l depășească din motive evidente. Prin urmare, pe terenul de lângă incinta lor, un fermier sau un gospodar își poate organiza orice fel de activitate, fără să aibă emoții că animalele vor interveni în vreun fel. Avantajul cel mai mare este acela că animalele vor fi protejate de prădători, chiar dacă rămân nesupravegheate, iar acesta este un câștig foarte mare, care se poate traduce în bani și timp pentru un fermier.

Iată 5 lucruri pe care trebuie să le știi despre gardul electric pentru animale:

Costuri reduse

Un gard electric, chiar și unul profesional, pentru fermă va avea costuri accesibile și chiar mai mici decât unele variante de garduri clasice. Evident, contează foarte mult tipul de materiale utilizate în ambele variante. Fermierul va ieși, cu siguranță, în câștig dacă își montează garduri electrice, pentru că va preîntâmpina alte pagube: culturi compromise de animale, pagube provocate de animale, atacurile animalelor sălbatice, furturi și altele.

Se montează ușor

Montarea unui gard electric este, fără îndoială, mult mai simplă decât construirea unui gard clasic. În primul rând, acesta nu are nevoie să fie fixat foarte bine în sol, iar în al doilea rând, toate materialele utilizate sunt ușoare. Un gard electric în gospodărie și chiar într-o fermă de mici dimensiuni poate fi montat de o singură persoană. Bineînțeles, există niște reguli care trebuie respectate, iar cel care se apucă de treabă trebuie să le știe în detaliu și să-și ia măsuri de protecție, pe care le va găsi descrise în blogul Farm and Dairy.

Durabil

Spre deosebire de un gard clasic, unul electric va rezista mult mai mult în timp, pentru simplul motiv că asupra lui nu vor fi exercitate presiuni fizice. Animalele vor sta la distanță de el, la fel și oamenii, condițiile de mediu fiind singurele care vor avea influență asupra stării lui.

Întreținere ieftină

Acest tip de gard nu necesită vopsire sau alt tip de intervenție pentru protecția materialelor utilizate. Trebuie doar verificat periodic cu un voltmetru, pentru a te asigura că tensiunea pe fir este corectă.

Tensiunea trebuie stabilită în funcție de specie

Tensiunea în gard trebuie stabilită în funcție de specia de animale din fermă. Spre exemplu, pentru vaci sunt suficiente tensiuni de 2000 – 3000 de volți, pentru că ele învață rapid că vor avea o experiență neplăcută în contact cu gardul și nu se vor apropia ulterior de el. La oi va fi necesară o tensiune mai mare, de peste 4.000 de volți, pentru că lâna va funcționa ca un izolator. În plus, oile au un alt comportament, sunt mai greu de controlat, și vor „testa” gardul destul de des, iar asta poate însemna că durata lui de viață poate fi mai redusă decât în alte cazuri.

Foto: Unsplash

Urmărește canalul de știri Agripedia pe WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *