Cel mai mare pivot de irigații din România se află la o fermă din județul Botoșani

0
AGRIT50

În inima țării, la Botoșani, se înalță cu mândrie cel mai impresionant pivot de irigații din România, livrat și instalat de către Agritehnica Service, o bijuterie tehnologică ce susține fermă condusă de Ilie Iulian Merticariu. În lumina informațiilor oferite de Agrointeligența, aflăm că acest sistem de irigații înfruntă cu stoicism un consum imens, devenind astfel singura speranță a botoșăneanului de a menține producția pe pământurile sale, bântuite an de an de secetă.

În fermele domnului Merticariu, unde istoria familiei se leagă strâns de pământ și de animale, se desfășoară un adevărat spectacol al muncii și al devotamentului. Cu un efectiv de 1.200 de capre și o crescătorie de 500 de vaci Holstein, familia Merticariu transformă laptele în delicatese lactate, apreciate în întreaga regiune pentru prospetimea lor și pentru absența aditivilor nocivi.

Fiecare răsărit de soare aduce cu sine un nou volum de muncă pentru familia Merticariu. Fie că este vorba despre îngrijirea culturilor, a animalelor sau de procesarea laptelui în mica fabrică a fermei, activitatea nu cunoaște pauze. Iulian și Pansela Merticariu investesc cu pasiune și tenacitate în visul lor de a-și promova produsele sub propriul brand, un simbol al trudei și sacrificiului lor comun.

Îmi dedic viața agriculturii încă din 1993, când am început cu zootehnia și agricultura în paralel. De atunci, suprafața noastră a crescut la 3150 de hectare, pe două ferme. În domeniul zootehnic, avem 500 de capete de bovine, dintre care 250 sunt în lactație, și 1200 de capre. Toate vacile provin din Germania și Danemarca, iar terenurile noastre sunt răspândite pe patru comune: Manoleasa, Mihălășeni, Ripiceni, Hănești și Ștefănești în cea mai mare măsură”, împărtășește Ilie Iulian Merticariu.

Toate aceste terenuri fertilie sunt învecinate cu lacul Stânca Costești, iar în mijlocul acestei oaze agricole strălucește pivotul colossal de 870 de metri lungime, ceea ce eriga aproximativ 220 hectare, cu un debit necesar de 550 m3 pe ora. Pivotul este complet automatizat putand fi controlat de pe laptop sau chiar de pe telefonul mobil.

Ilie Merticariu dezvăluie că acest proiect grandios a fost conceput nu doar pentru eficiență, ci și pentru economie, fiindcă, paradoxal, dimensiunea sa uriașă aduce cu sine și un cost mai redus în comparație cu pivoții mai mici. Astfel, se dovedește încă o dată că geniul agricol poate îmbrățișa și cele mai neașteptate forme.

Urmărește canalul de știri Agripedia pe WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *