Guvernul instituie Creditul Fermierului, după protestele fermierilor

0

Guvernul redefinește peisajul agricol cu lansarea Creditului Fermierului, o inițiativă ce vine în urma vehementelor proteste ale fermierilor. Astfel, aceștia vor avea acces la credite bancare de până la 280.000 de euro pe o perioadă de cinci ani, beneficiind de o dobândă avantajoasă de 1,95%, suportată integral de stat și cu ROBOR acoperit de către autorități. Propunerea, în prezent în dezbatere publică la Ministerul Agriculturii, vine în întâmpinarea dificultăților întâmpinate de agricultorii români, în special din cauza creșterii costurilor la input-uri, precum îngrășămintele și energia consumată, generate de conflictul din Ucraina.

Este important de menționat că acest sprijin financiar, în valoare totală de 160 de milioane de euro, vine ca răspuns la impactul negativ al invaziei ruse în Ucraina asupra sectorului agricol românesc. Protestele fermierilor și camionagiilor, care au cuprins întreaga țară, au inclus și nemulțumirile legate de pătrunderea pe piața românească a cerealelor ucrainene, mai ieftine și cultivate fără respectarea tuturor standardelor europene privind organisme modificate genetic și utilizarea pesticidelor.

„Creditul Fermierului” nu este doar un concept guvernamental, ci și numele unei Instituții Financiare Nebancare înregistrate în Iași, conferind proiectului o notă distinctivă și unica. Această inițiativă vine să ofere un suport substanțial fermierilor afectați de criză, propunând un plafon maxim de 280.000 de euro și o perioadă de rambursare extinsă pe cinci ani.

Într-o încercare de a contracara efectele negative ale pătrunderii cerealelor ucrainene pe piața românească, guvernul a pus la dispoziție această schemă de ajutor de stat, adresându-se întreprinderilor agricole, asociațiilor agricole, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale și familiale, precum și asociațiilor de fermieri. Cu un număr maxim estimat de beneficiari de 3.500, ajutorul financiar trebuie acordat până la data de 30 iunie 2024, iar suma totală alocată să nu fie determinată în funcție de prețul sau cantitatea produselor introduse pe piață.

Termenul limită pentru acordarea grantului este stabilit până la data de 30 iunie 2030, fără a se depăși cuantumurile nominale stabilite prin acordurile de finanțare, conform precizărilor documentului oficial.

În ceea ce privește condițiile de accesare a creditelor, acestea sunt deschise operatorilor economici, asociațiilor agricole, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale și familiale, precum și asociațiilor de fermieri, cu activități în domeniile agricultură, vânătoare și servicii anexe.

Proiectul mai stabilește că instituțiile de credit partenere acordă beneficiarilor credite non-revolving pentru finanțarea capitalului de lucru, pe o perioadă maximă de 60 de luni, fără posibilitate de prelungire. De asemenea, se elimină comisioanele de rambursare anticipată, iar contractele de credit nu pot conține clauze ce permit modificări unilaterale din partea instituției de credit. Astfel, „Creditul Fermierului” devine nu doar o soluție financiară, ci și un demers emblematic în sprijinul comunității agricole, contribuind la revitalizarea și sustenabilitatea sectorului agricol românesc.

Urmărește canalul de știri Agripedia pe WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *