Programul „Rabla pentru tractoare”, statul oferind o decontare de până la 80% din valoarea echipamentului

0

Programul „Rabla pentru tractoare” promite sprijin financiar semnificativ pentru achiziția de utilaje agricole noi, cu statul oferind o decontare de până la 80% din valoarea echipamentului. Totuși, fermierii din Iași își exprimă rezervele cu privire la implementarea efectivă a acestui proiect, având îndoieli cu privire la claritatea și aplicabilitatea criteriilor programului.

Fermierii din Iași sunt reticenți în fața acestui nou program, deși pe hârtie pare să ofere beneficii considerabile. Conform inițiativei, aceștia vor putea achiziționa tractoare și alte utilaje agricole în valoare de până la 55.000 de euro, cu sprijin de la stat, cu condiția casării unui tractor vechi. Totodată, o altă cerință este ca, în termen de trei ani de la obținerea finanțării, fermierii să își transforme statutul juridic din persoane fizice în persoane juridice. Deși autoritățile au oferit explicații suplimentare și au pus în dezbatere publică ghidul de finanțare, data exactă de lansare a programului rămâne incertă.

Proiectul este conceput pentru a sprijini producătorii agricoli care activează în sectorul producției agricole primare, permițându-le să achiziționeze tractoare și utilaje agricole mai puțin poluante. Cu toate acestea, scepticismul fermierilor ieșeni rămâne ridicat, în special din cauza lipsei unei metodologii clare de aplicare și a întârzierilor în demararea programului.

„Programul este unul binevenit, mai ales pentru micii agricultori și pentru cei care se ocupă de agricultura la scară redusă”, a declarat Ion Notingăr, fermier din Iași. „Însă, deși se discută despre el de la începutul anului, totul rămâne la nivel de vorbe. Nu s-a prezentat o metodologie concretă de aplicare, iar acest lucru creează nesiguranță. Este un program benefic pentru fermieri, în special prin faptul că permite înlocuirea utilajelor vechi și poluante cu unele noi și performante. Sperăm ca programul să fie implementat cât mai curând și fără condiționări inutile. Deocamdată, însă, tot ce auzim sunt promisiuni fără nimic concret”.

Conform planului, programul „Rabla pentru tractoare” va funcționa similar cu programul Rabla pentru autoturisme. Fermierii care doresc să participe vor trebui să caseze un tractor vechi, urmând să primească un voucher cu care să poată achiziționa un tractor nou și utilajele aferente, până la valoarea maximă de 55.000 de euro. Dealerul va depune ulterior documentele necesare pentru decontarea cheltuielilor la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Vor fi eligibile doar tractoarele cu cele mai reduse niveluri de poluare, conform normelor Stage 5, disponibile pe piață.

Autoritățile au subliniat că, spre deosebire de alte programe, cum ar fi cel pentru fotovoltaice, unde echipamentele sunt adesea importate din Asia, fermierii români vor avea posibilitatea de a achiziționa produse fabricate în țară. Această inițiativă este văzută ca un pas important pentru înnoirea parcului de utilaje agricole din România și pentru reducerea poluării generate de echipamentele învechite.

Cu toate că intențiile sunt bune, fermierii din Iași rămân prudenți și așteaptă cu nerăbdare detalii concrete și un calendar clar pentru demararea programului „Rabla pentru tractoare”. În absența acestora, scepticismul persistă, iar agricultorii speră că autoritățile vor trece cât mai curând de la vorbe la fapte.

Urmărește canalul de știri Agripedia pe WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *