Tomată gigant de 1.220 Grame de la Buzău – Nou record la stațiunea de cercetare-dezvoltare pentru legumicultură

0

În cadrul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) din Buzău, o tomată din soiul Beefsteak a atins greutatea impresionantă de 1.220 de grame, stabilind un nou record. Anterior, recordul fusese deținut de o tomată de 1.100 de grame înregistrată în 2023.

Specialiștii de la SCDL Buzău sunt hotărâți să continue lucrările de ameliorare pentru a spori greutatea și producția acestor tomate.

Avem în studiu această linie de tomate, care, de la an la an, crește cu câteva grame. Este un soi vechi, primit de la persoane în vârstă, și face parte din familia tomatelor cărnoase. Ne concentrăm pe îmbunătățirea producției și pe obținerea de fructe de dimensiuni mari. Anul acesta, am atins un nou record cu o tomată de 1.220 de grame”, a explicat cercetătorul Elena Barcanu de la SCDL Buzău.

În fiecare an, din fructele de record se extrag semințele pentru a încerca noi tehnologii de cultură care ar putea crește și mai mult greutatea fructelor și producția.

Această tomată dulce, tipică soiului cărnos Beefsteak, se aseamănă la gust cu varietățile noastre Hera. Îmbunătățirea greutății tomatelor poate fi realizată prin diverse tehnologii, inclusiv prin reducerea numărului de fructe pe plantă, altoire sau utilizarea de îngrășăminte specifice”, a adăugat Barcanu.

Elena Barcanu a subliniat că, în Europa, cea mai mare tomată a cântărit 3,5 kilograme, în timp ce recordul mondial este de 5,5 kilograme, ambele rezultate fiind obținute prin lucrări de ameliorare.

În 2024, SCDL Buzău a cultivat peste 120 de soiuri de tomate, inclusiv hibrizi. Printre cele mai notabile se numără:

  • Siriana: O tomată productivă, cu coacere uniformă și ciorchini bine legați, fiecare având 5-6 fructe uniforme.
  • Inima de Bou, Andrada: Produce fructe caracteristice cu formă de inimă și fructe mari, de până la 500 de grame.
  • Ovidia: O varietate extra-timpurie și productivă, cu creștere semideterminată, ce poate fi recoltată cu tot cu ciorchine.
  • Hera: Renumită pentru tomate de mari dimensiuni.
  • Flaviola: O tomată tip cireașă, dulce și aromată.

Această diversitate de soiuri și atenția constantă la ameliorarea lor demonstrează angajamentul SCDL Buzău de a inova și de a îmbunătăți calitatea și performanța culturilor de tomate.

Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău continuă să fie un centru de excelență în cercetarea și dezvoltarea soiurilor de tomate, contribuind semnificativ la evoluția acestui domeniu și oferind soluții viabile pentru agricultorii din România și nu numai.

Urmărește canalul de știri Agripedia pe WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *