41 miliarde de euro investiți în Agricultura României

0

Agricultura din România a beneficiat de o injecție vitală de 41 de miliarde de euro în ultimii 17 ani, în urma fondurilor acordate de Uniunea Europeană. Fără aceste resurse financiare, sectorul agricol ar fi avut o evoluție mult mai încetinită, susține ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

“Banii europeni au fost esențiali pentru agricultura românească în ultimii 17 ani. Aceste fonduri, care includ plăți directe către fermieri și subvenții pentru dezvoltarea rurală și a firmelor de procesare, au atins suma de 41 de miliarde de euro, luând în calcul chiar și anul preaderării”, a declarat Barbu în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima TV.

Ministrul a subliniat că viitorul agriculturii românești este susținut de un nou plan strategic, pentru perioada 2023-2027, cu o alocare de aproape 15,8 miliarde de euro. Acești bani vor fi direcționați către plăți directe pentru fermieri și dezvoltarea infrastructurii rurale, cu un focus deosebit pe procesarea internă a produselor agricole.

“Uniunea Europeană contribuie semnificativ la dezvoltarea agriculturii noastre, nu doar prin subvenții și investiții în infrastructură, ci și prin sprijinirea procesului de modernizare a fermelor. Majoritatea tractoarelor folosite în agricultura românească provin din aceste fonduri europene”, a adăugat Barbu.

În plus, ministrul Agriculturii a menționat că o parte importantă din acești bani vor fi alocați pentru dezvoltarea infrastructurii de irigații, cu un buget de aproximativ 3,4 miliarde de euro. Aceste investiții vor avea un impact semnificativ asupra creșterii eficienței în agricultură și reducerea dependenței de condițiile meteorologice.

Astfel, contribuția Uniunii Europene în modernizarea și dezvoltarea agriculturii românești rămâne unul dintre pilonii fundamentali ai creșterii economice și a sustenabilității în acest domeniu vital pentru țară.

Urmărește canalul de știri Agripedia pe WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *