Când vine vorba de agricultura de vârf, mașinăriile agricole pot fi mai impresionante și mai tehnologizate decât cele pe care le vedem pe șosele sau în mine. Un exemplu concludent este faptul că primele experimente cu conducerea autonomă au fost făcute pe vehicule agricole, nu pe autovehiculele de stradă. Mai mult, americanii de la Case IH au impresionat lumea agricolă prin lansarea unui tractor cu adevărat uluitor, echipat cu patru șenile imense și o putere impresionantă, ceea ce îl face să fie considerat cel mai puternic tractor agricol din prezent, chiar depășind forța celebrului camion Scania 770S, care a deținut mult timp titlul de cel mai puternic camion din lume.

Noul tractor reprezintă o etapă semnificativă în evoluția familiei de modele Steiger de la Case IH, care sunt deja apreciate pe plan global. Toate aceste modele din familia Steiger împart un design al capotei frontale și al cabinei, dar variantele cu motoare mai mici sunt echipate cu roți, în timp ce cele mai puternice optează pentru șenile. Predecesorul modelului prezentat astăzi a fost Case IH Steiger Quadtrac 620, care, când a fost lansat în 2013, a cucerit titlul de cel mai puternic tractor agricol din lume, dezvoltând 682 CP. De-a lungul timpului, au fost realizate mici ajustări ale parametrilor și creșteri ale puterii, ajungându-se până la 700 CP.

Noul model a primit numele de Case IH Steiger Quadtrack 715 și impresionează cu un motor care dezvoltă 778 CP! Desemnarea “715” face referire la puterea nominală maximă de 715 CP, în timp ce cei 778 CP reprezintă un nivel de putere suplimentar pe termen scurt, pe care motorul îl poate furniza atunci când este nevoie de eforturi sporite. Cu toate acestea, puterea maximă indicată în specificațiile tehnice este de 778 CP, ceea ce îl califică drept cel mai puternic tractor agricol din producția actuală și îl depășește pe Scania 770S, care are 770 CP. Acest tractor utilizează cele patru șenile mari, de formă triunghiulară, pentru a putea pune în mod eficient în aplicare puterea sa imensă pe terenurile agricole, asigurându-se că nu se afundă atunci când trage încărcături grele. Șenilele au o lungime totală cu 305 mm mai mare decât cele de pe predecesor, fapt explicabil prin creșterea puterii și a greutății noului tractor.

 

Creșterea în greutate este determinată de un rezervor de combustibil mai generos, cu o capacitate impresionantă de 1.968 de litri. Da, acesta este volumul rezervorului unui tractor de acest tip, proiectat pentru a asigura o funcționare continuă și productivă pe suprafețe extinse, fără a necesita oprire pentru realimentare.

Motorul este, desigur, un motor diesel, produs de FPT, ceea ce reprezintă acronimul pentru Fiat Powertrain Technology. Acesta este același producător care furnizează motoare pentru numeroși alți producători de tractoare, precum și pentru camioanele Iveco. În cazul acestui tractor Case IH, motorul este un diesel nou, parte a familiei Cursor 16, proiectat special pentru a fi instalat în premieră pe acest model de tractor. Motorul are o cilindree de 16 litri și este echipat cu o turbosuflantă cu două trepte. Este interesant faptul că acest motor nu utilizează sistemul EGR (recircularea gazelor de eșapament) sau filtrul de particule DPF (diesel particulate filter), ci dispune de un sistem de tratare a gazelor de eșapament fără mentenanță, care respectă standardele stricte de emisii. Acest sistem reprezintă un aspect interesant, și cu siguranță în curând vom afla mai multe detalii despre modul în care funcționează.

Noul tractor Case IH Steiger Quadtrack 715 este echipat cu tehnologii de ultimă generație, care aduc agricultura la un nivel înalt de modernitate. Iată câteva dintre caracteristicile sale notabile:

  • Faruri full-LED: Cu farurile full-LED, tractorul oferă o distribuție mai largă și mai uniformă a fasciculelor luminoase, îmbunătățind semnificativ vizibilitatea pe terenurile agricole.
  • Cutie de viteze automată cu 16 trepte: Această cutie de viteze automată cu 16 trepte permite schimbări eficiente și precise ale vitezelor, facilitând operațiunile agricole și reducând oboseala șoferului.
  • Suspensie pe patru elemente flexibile: Cabina tractorului este montată pe patru elemente flexibile de suspensie, echipate cu amortizoare, pentru a oferi un confort sporit șoferului în timpul utilizării.
  • Climatizare și sistem audio: Dotările standard, cum ar fi sistemul de climatizare și sistemul audio, asigură un mediu confortabil pentru șofer, făcând orele lungi de lucru mai suportabile.


Noul tractor Case IH Steiger Quadtrack 715 aduce o îmbunătățire semnificativă a automatizării cu ajutorul sistemului AFS AccuGuide, care reprezintă o nouă generație de conducere semi-autonomă. Acest sistem permite tractorului să deseneze cu precizie traiectoriile de lucru pe terenul agricol și să le urmeze cu o precizie extraordinară, cu o suprapunere maximă de sub 1 cm. Cu alte cuvinte, la revenirea pe un rând deja prelucrat, tractorul va menține o suprapunere maximă de doar câțiva milimetri sau, în cel mai rău caz, de 1 centimetru. Această precizie extremă contribuie la optimizarea utilizării terenurilor agricole și la reducerea pierderilor, ceea ce poate avea un impact semnificativ asupra randamentului și costurilor în agricultură. Capacitatea tractorului de a face întoarceri autonome la sfârșitul fiecărui rând reprezintă o funcționalitate extrem de utilă pentru a economisi timp și efort în timpul lucrului pe câmp. De asemenea, sistemul furnizează date în timp real, pe o aplicație centralizată, care poate fi accesată de agricultori sau managerii de ferme mai mari.

Este adevărat că, din perspectiva tehnologiei agricole actuale, tractorul poate să efectueze multe dintre sarcinile agricole fără intervenția directă a unui tractorist. Cu toate acestea, reglementările din multe regiuni necesită încă prezența unui tractorist în cabină, chiar dacă rolul său devine din ce în ce mai supervizor și de asistență. Munca în cabina unui tractor modern poate fi cu adevărat diferită de imaginea tradițională, plină de zgomot și condiții dificile. Confortul, climatizarea și sistemele audio moderne pot transforma experiența șoferului, făcând-o mai plăcută și mai sănătoasă. De asemenea, munca cu tehnologie agricolă de vârf poate implica o reducere semnificativă a stresului, mai ales dacă sunt disponibile facilități de divertisment, precum podcast-uri sau cărți audio, care pot fi ascultate în timpul lucrului.

În concluzie, tehnologia agricolă avansată poate transforma experiența de muncă în agricultură și poate face ca tractoriștii să aibă condiții mai plăcute în comparație cu unele locuri de muncă din mediul de birou, mai ales în ceea ce privește confortul și mediul de lucru.

Urmărește canalul de știri Agripedia pe WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *