Fructe și legume ecologice vs cele convenționale (chimizate)
Frecvent apar în mediul online grupuri de producatori care oferă informații scrise sau materiale vizuale care exemplifică într-o manieră dramatică cultivarea fructelor și legumelor (căpșuni, zmeură, tomate, ardei, vinete, etc) fără a oferi posibilitatea cumpărătorului de a fi informat asupra gradului mare de pesticide chimice folosite.
Acest fenomen are loc în ciuda eforturilor și asigurărilor agentiilor statului că produsele convenționale (chimizate),sunt sigure pentru consumul uman.
Top 50 legumele și fructele cele mai bogate în pesticide include: | |
1. Căpșunile | 26. Mandarinele |
2. Merele | 27. Dovlecelul |
3. Nectarinele | 28. Mazărea păstăi (producție locală Statele Unite) |
4. Piersicile | 29. Ceapa verde |
5. Țelina | 30. Bananele |
6. Strugurii | 31. Portocalele |
7. Cireșele | 32. Pepenele verde |
8. Spanacul | 33. Broccoli |
9. Roșiile | 34. Cartofii dulci |
10. Ardeiul gras roșu | 35. Ciupercile |
11. Roșiile Cherry | 36. Conopida |
12. Castraveții | 37. Pepenele galben Cantalup |
13. Mazărea păstăi (proveniență din import) | 38. Grapefruit |
14. Afinele (producție locală Statele Unite) | 39. Pepene galben Honeydew |
15. Cartofii | 40. Vinetele |
16. Ardeiul iute | 41. Kiwi |
17. Salata verde | 42. Papaya |
18. Kale/ varza furajeră | 43. Mango |
19. Afinele (proveniență din import) | 44. Sparanghelul |
20. Fasolea verde păstăi | 45. Ceapa |
21. Prunele | 46. Fasole verde păstăi – congelată |
22. Perele | 47. Varză |
23. Zmeura | 48. Ananas |
24. Morcovii | 49. Porumb dulce |
25. Dovleacul/ bostanul | 50. Avocado |
După Environmental Working Group
Pe baza studiilor din ultimii 10 ani, au fost publicate revizuiri ale literaturii științifice care compară nutriția fructelor și legumelor ecologice și a celor convenționale. O mare parte din aceste studii au scos la iveală unele dovezi că fructele și legumele ecologice sunt mai hrănitoare./sănătoase decât cele fertilizate chimic.
S-a demonstrat că practicile de agricultură ecologică în comparație cu practicile agricole convenționale (chimizate) îmbunătățesc indicatorii de calitate ai solului, rezultând un sol sănătos, cu organisme vii, solul având drepturile lui, cel mai important fiind cel la vegetație.
Fermierii care au făcut trecerea spre agricultura ecologică au folosit diferite metode de fertilizare naturală a solului folosind acizi humici și fulvici de tip Humi Top (500gr/ha), concomitent cu îngrășămintele organice (250kg/ha), obținând culturi mult mai sănătoase, cu costuri reduse.
Aceste principii de imbunătățire ale calității solului au fost aplicate cu succes de numeroși fermieri din România.
Marius Casis
Expert Agricultura Ecologică