Ghid pentru alegerea anvelopelor agricole

0

Alegerea anvelopelor agricole reprezintă un proces complex, diferit de selecția anvelopelor auto. Acestea au rolul de a facilita legătura dintre utilaj și suprafața de rulare, dar diferența crucială constă în necesitatea adaptării la tipul specific de sol pe care se desfășoară activitățile agricole. Având în vedere diversitatea lucrărilor agricole, oferta extinsă de anvelope agricole creează o provocare în a face o alegere optimă. Cele nouă puncte de mai jos vă vor ghida în procesul de selecție pentru anvelope agricole adaptate nevoilor dvs., contribuind, astfel, la optimizarea rentabilității activității agricole.

 1. Dimensiunea: Citirea Corectă a Dimensiunilor

Primul pas în alegerea anvelopelor agricole este să examinați dimensiunea indicată pe flancul anvelopei. Aceasta este specificată sub forma:

[Latime] / [Inaltime] R [Diametru janta]

De exemplu, în 450/55 R17:

 • Latimea anvelopei este de 450 mm
 • Înălțimea flancului este de 55% din latime, adică 247,5 mm
 • Litera „R” indică construcția radială
 • Diametrul jantei este de 17 inch

Alte marcaje pe flanc, precum indicele de greutate și viteza, pot oferi informații suplimentare.

 1. Tabelul de corespondență

Pentru anvelopele agricole cu notații mai vechi, cum ar fi 15R22.5, un tabel de corespondență poate fi util pentru a converti dimensiunile la notațiile moderne.

 1. Preponderența

Dacă doriți să schimbați dimensiunea anvelopelor, asigurați-vă că respectați raportul de punte al tractorului pentru a evita impactul negativ asupra consumului de carburant și uzurii anvelopelor.

 1. Tipul de utilaj agricol

Alegerea anvelopelor depinde de tipul de utilaj agricol, fie că este vorba despre tractor, mașină de tuns iarbă sau utilaj de lucrări publice.

 1. Tipul de lucrare agricolă

Dacă efectuați lucrări precum arat și semănat, anvelopele din gama roților înguste sunt optime. Pentru lucrări cu sarcini ridicate, anvelopele industriale pot oferi tractiune eficientă.

 1. Tipul de sol lucrat

Anvelopele trebuie adaptate la tipul de sol, fie că este accidentat, noroios sau variat între teren agricol și drumurile publice.

 1. TL vs. TT (Tubeless vs. Tubetype)

Indicația „TL” (Tubeless) sau „TT” (Tubetype) indică dacă anvelopa necesită sau nu cameră de aer.

 1. Radial vs. Diagonal

Anvelopele pot avea construcție radială sau diagonală. De obicei, cele radiale sunt preferate pentru confort, uzură uniformă și consum redus de carburant.

 1. Numărul de pliuri (Plys)

Numărul de pliuri indică rezistența anvelopei. Un număr mai mare de pliuri necesită o presiune de umflare mai ridicată. Această caracteristică se găsește frecvent la anvelopele de ATV și unele anvelope agricole.

Prin evaluarea atentă a acestor aspecte, veți face o alegere informată a anvelopelor agricole, contribuind la eficiența și rentabilitatea activității agricole.

Urmărește canalul de știri Agripedia pe WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *