Fermierii au acces la fonduri europene de 500 mil. euro, dar într-o lună au fost depuse proiecte pentru doar 40% din sumă
În inima peisajului rural, fermierii au în față o oportunitate financiară de peste 500 de milioane de euro, parte din noul Plan Național Strategic 2023-2027. Cu toate acestea, într-o lună de zile, doar 40% din această sumă a fost acoperită prin depunerea a peste 1.800 de proiecte.
Patru sesiuni de depunere a proiectelor sunt în desfășurare, focalizate pe modernizarea infrastructurii agricole și rutiere, precum și pe facilitarea instalării tinerilor fermieri. Cu termene limită până la finalul lunilor ianuarie sau februarie, aceste sesiuni au stârnit un interes sub așteptări, potrivit specialiștilor în accesarea fondurilor europene.
Valoarea cumulată a proiectelor depuse până acum se situează la 211 milioane de euro, reprezentând 40% din potențialul total al celor patru sesiuni. Cei care oferă consultanță în obținerea acestor fonduri susțin că interesul este temperat, predominant din cauza condițiilor de eligibilitate restrictive și a unei cofinanțări mai mari din partea beneficiarului, comparativ cu perioadele anterioare.
Un punct de excepție este reprezentat de categoria dedicată instalării tinerilor fermieri în zonele montane, unde cererea a depășit dublul sumei alocate, indicând un apetit sporit pentru investiții în această sferă specifică.