Noile reguli pentru creșterea porcilor în gospodărie

0

Revizuirea regulilor privind creșterea porcilor în gospodărie a adus o serie de schimbări semnificative, transformând activitatea micilor crescători de suine într-o experiență mai reglementată. Subliniem aici prevederile fundamentale ale Legii nr. 122/2023, sprijinite de Normele de Biosecuritate stabilite prin Ordinul nr. 132/418/2023, ce definește cerințele pentru exploatațiile de creștere a porcinelor din România.

Într-o abordare proactivă a biosecurității, noile reguli impun micii crescători să adopte măsuri esențiale. Acestea includ identificarea individuală a porcinelor și înregistrarea acestora în Baza Națională de Date, sub supravegherea atentă a unei unități sanitare-veterinare. În plus, se impune evidența în registrul agricol al unității administrativ-teritoriale, interzicându-se categoric comercializarea porcinelor și a produselor lor.

Cerințele de biosecuritate sunt, de asemenea, stringent reglementate. Porcinele trebuie găzduite în adăposturi bine delimitate, evitând contactul cu alte animale din afara exploatației. Construcțiile destinate porcinelor trebuie să permită curățarea și dezinfecția eficiente. Proceduri riguroase de spălare și dezinfectare sunt esențiale, inclusiv utilizarea unei tăvițe cu dezinfectant la intrarea în adăpost. Accesul vizitatorilor este limitat, iar persoanele care au avut contact cu mediul silvatic sunt excluse pentru cel puțin 48 de ore.

Măsurile extinse acoperă și gestionarea furajelor și așternutului, introducând restricții clare privind hrănirea porcinelor și utilizarea paielelor pentru așternut. Aceste reglementări asigură o practică responsabilă, protejând atât animalele cât și mediul înconjurător.

În concluzie, schimbările recente aduc un cadru mai strâns și mai detaliat pentru creșterea porcilor în gospodărie, consolidând angajamentul față de biosecuritate și sustenabilitate în această activitate.

Urmărește canalul de știri Agripedia pe WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *