Tranzacție între miliardari danezi: 1.000 de hectare de pădure românească

0

O filială locală a gigantului danez agro-forestier Ingleby, controlat de familia miliardarului suedez Hans Rausing, a achiziționat în întregime o companie românească deținătoare a aproximativ 1.000 de hectare de pădure în comuna Siriu, din județul Buzău, conform informațiilor analizate de Profit.ro.

Hans Rausing, decedat în 2019 la vârsta de 93 de ani, era la acel moment al doilea cel mai bogat om din Suedia, având o avere de 12 miliarde de dolari. Firma subiect al tranzacției, Forestiera Buzău, înființată în 2007, era controlată de entitatea juridică Buzau Skovdistrikt A/S, înregistrată în Danemarca. Printre acționarii acesteia se numără și Niwa Holding A/S, o altă companie daneză cu profil financiar.

Conform unui document oficial consultat de Profit.ro, discuțiile dintre Ingleby și vânzător au avut loc în 2021, iar în cursul anului trecut, înainte de finalizarea tranzacției, negocierile privind prețul s-au desfășurat într-un interval cuprins între 3.500 și 4.000 de euro pe hectar. În mod inițial, se discuta despre o vânzare-cumpărare directă a celor aproximativ 1.000 de hectare de teren forestier, dar în cele din urmă s-a convenit să se realizeze transferul părților sociale ale firmei proprietare, „în scopuri de optimizare fiscală în favoarea societății vânzătoare”, conform documentului. Forestiera Buzău are capitaluri totale de peste 11 milioane de lei și a încheiat anul 2022 cu un profit net de 1,06 milioane de lei, la venituri totale de aproximativ 1,6 milioane de lei, având cheltuieli sub 500.000 de lei și un singur angajat.

După finalizarea tranzacției, conducerea Forestiera Buzău a fost preluată de Andrei Pavel, care este și CEO-ul grupului Ingleby. În perioada 2008-2020, unul dintre administratorii firmei forestiere preluate era, conform termene.ro, Ana Maria Ciceală, membru în Consiliul General al Municipiului București (CGMB) din partea USR și unul dintre fondatorii partidului. La numirea inițială, ea l-a înlocuit în funcție pe tatăl ei, Ion Ciceală. Înainte de această tranzacție recentă, Ingleby deține în România 3 ferme agricole și 3 exploatații forestiere, cu o suprafață totală de aproape 20.000 de hectare. Cu 7 ani în urmă, grupul și-a unit două societăți locale agricole.

La nivel global, danezii dețin peste 100.000 de hectare de teren agricol și forestier în țări precum Argentina, Australia, Letonia, Lituania, Noua Zeelandă, Peru, România, Uruguay și Statele Unite. Grupul a încheiat anul 2022-2023 (la 30 iunie 2023) cu pierderi de 27 de milioane de dolari, în comparație cu profitul de 24 de milioane de dolari din anul anterior, și venituri de 176 de milioane de dolari (188 de milioane de dolari în 2021-2022). Cu toate acestea, danezii au înregistrat un profit operațional EBITDA de 14 milioane de dolari, în scădere semnificativă față de cel anterior, de 48 de milioane de dolari. „Am întâmpinat toate provocările: cicloni, ploi abundente, inundații, secetă, caniculă, grindină, îngheț. Toate acestea, împreună cu scăderea prețurilor la mărfuri, efectivele de animale și produsele proaspete, ne-au crescut costurile, iar situația economică globală a creat furtuna perfectă care a dus la rezultatul nostru financiar negativ. Strategia noastră de a avea un business diversificat din punct de vedere geografic ne protejează de impactul elementelor climatice și de mișcările pieței, însă nu în totalitate”, a declarat CEO-ul Andrei Pavel.

Urmărește canalul de știri Agripedia pe WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *