12 lucruri pe care trebuie să le cunoști înainte de a începe o afacere cu prepelițe

0

În rezultatul lucrărilor de selecţie, prepeliţa a ajuns la cele mai înalte performanţe productive, care îi oferă perspective deosebite în cadrul aviculturii industriale.

 • Puiul de o zi este foarte mic, dar are o intensitate sporită de creştere, greutatea lor la vârsta de o lună fiind de circa 15 ori mai mare decât cea iniţială, la vârsta de 6 săptămâni de peste 20 de ori decât greutatea la ecloziune.
 • Sexele se pot diferenţia la vârsta de 21 de zile, după culoarea penajului, iar la păsările adulte după cântec, cântecul strident diferenţiază masculul de cântecul femelei, care este armonios şi cu sonoritate redusă.
 • Pentru asigurarea procesului de reproducţie la această specie trebuie să se asigure raportul sexual de 1:2-3. Femelele se întreţin împreună cu masculii timp de 1-2 zile, apoi se separă masculii în compartimente individuale. Actul împerecherii durează 15-20 secunde. Pentru obţinerea procentului maxim de fecunditate se recomandă aplicarea însămânţărilor artificiale.
 • Pentru incubaţia ouălor pot fi utilizate incubatoare obişnuite, cu respectarea particularităţilor privind dimensiunea ouălor şi regimul de incubaţie. Ecloziunea are loc la ziua a 17-a şi durează 4-6 ore. Procentul de ecloziune, din numărul total de ouă fecundate, este de 87-95%.
 • La creşterea tineretului de prepeliţă, regimul termic este asemănător cu regimul termic pentru puii de găină. Temperatura în hala de creştere a tineretului de prepeliţă în prima zi trebuie să fie de 25-27 grade C , iar cea de sub eleveză – de 35-37 grade C. În a doua perioadă de creştere temperatura trebuie să se menţină la nivel de 25-27 grade C, iar la vârsta de 30 de zile – 20-22 grade C.
 • Creşterea şi exploatarea păsărilor adulte se realizează în condiţii optime în baterii cu cuşti. Bateria pentru puii de prepeliţă poate avea până la 15 nivele, deoarece înălţimea minimă a unui nivel este de 19 cm. Pereţii cuştilor pot fi confecţionate din plasă metalică sau material plastic, cu ochiuri de 5×5. În primele 5-7 zile de creştere, peste plasă se aşează covoraşe de hârtie.
 • Densitatea puilor pe 1 mp de cuşcă este de 50-60 de capete.
 • În baterii, pentru întreţinerea păsărilor adulte este de 125 capete/m2 de baterie.
 • În primele două săptămâni de creştere, regimul de lumină este de 23 de ore, iar în următoarele zile durata zilei de lumină se reduce cu câte 2 ore la fiecare cinci zile, până la realizarea unei durate de 12-15 ore pe zi.
 • Puii de prepeliţă au cerinţe mai înalte faţă de conţinutul de proteină din raţie în primele 3-4 săptămâni de viaţă decât puii celorlalte specii de păsări, apoi consumul de proteină se reduce.
 • Indicele de consum al hranei este de 3,5-4 kg furaj combinat cu conţinut de energie metabolizabilă în 1000 g de 2.900 kcal, până la vârsta de 6 săptămâni.
 • Consumul specific pentru 1g ou este de 3 g furaj combinat.
Urmărește canalul de știri Agripedia pe WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *