5 sfaturi pentru hrănirea vacilor pe timp de iarnă

0

Trecerea de la regimul de hrănire de vară la cel de iarnă trebuie să se facă treptat, în decurs de 10-12 zile, pentru obişnuirea vacilor cu furaje noi. Iată câteva sfaturi privind alimentația vacilor pet imp de iarnă.

  1. Nutreţurile concentrate se administrează obişnuit dimineaţă sau la prânz, când cantitatea nu depăşeşte 2 kg, în două tainuri când se dau 2-5 kg şi în trei tainuri – dacă vacile primesc peste 5 kg concentrate.
  2. Fânurile se administrează la fiecare tain cu menţiunea ca la ultimul tain (seara) să se administreze 50%.
  3. Suculentele se distribuie obişnuit în două tainuri, de regulă, dimineaţa şi la prânz.
  4. Sub raportul organizării muncii se recomandă următoarea succesiune: nutreţurile concentrate, apoi cele suculente şi la urmă fibroase.
  5. Se foloseşte porumbul însilozat pentru asigurarea energiei şi lucerna pentru asigurarea proteinei.

Adăparea vacilor în timpul iernii are o importanţă deosebită, deoarece acestea folosesc cantităţi mari de substanţă uscată.

S-a constatat, că pentru digerarea 1 kg de substanţă uscată din raţie taurinele au nevoie de circa 6 l de apă. Tehnica adăpării constă în asigurarea permanentă a animalelor cu apă ca acestea să o poată consuma când doresc şi cât doresc. Cel mai bun sistem de adăpare este cel automat. Temperatura apei trebuie să constituie 12-16 grade C.

Urmărește canalul de știri Agripedia pe WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *