AFIR a anunțat condiţiile accesării fondurilor prin Investalim

0

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat regulile privind accesarea fondurilor disponibile pentru procesatorii din industria alimentară prin intermediul Programului național de dezvoltare și susținere Investalim. Solicitările de finanțare pot fi depuse de către potențialii beneficiari începând cu data de 27 octombrie 2023, începând cu ora 08:30.

Conform AFIR, Ghidul solicitantului și documentele anexe sunt disponibile pe pagina oficială a agenției, www.afir.ro, în secțiunea dedicată schemei de ajutor de stat. Folosind aceste documente, potențialii beneficiari pot începe pregătirea documentației necesare pentru a solicita fonduri prin programul Investalim.

Programul național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare Investalim este în desfășurare în perioada 2023 – 2026, prin intermediul Schemei de ajutor de stat Investalim, care are un buget total de 590 de milioane de euro, finanțat din bugetul de stat. Alocarea anuală pentru finanțarea proiectelor de investiții este de aproximativ 147,5 milioane de euro.

“Eligibilitatea pentru acest tip de sprijin se aplică întreprinderilor nou-înființate sau celor existente, indiferent dacă sunt întreprinderi mici sau mari, înregistrate conform Legii nr. 31/1990 privind societățile comerciale, republicată, cu toate modificările și completările ulterioare. Intensitatea sprijinului nerambursabil variază între 30% și 70%, iar suma maximă pe care o întreprindere o poate primi ca ajutor ajunge la un total de 57.750.000 de euro.” – a declarat AFIR.

Activitățile eligibile pentru finanțare prin schema de ajutor de stat Investalim include:

  1. Prelucrarea și conservarea cărnii.
  2. Fabricarea produselor din carne.
  3. Prelucrarea și conservarea peștelui, crustaceelor și moluștelor.
  4. Prelucrarea și conservarea cartofilor.
  5. Fabricarea sucurilor de fructe și legume.
  6. Prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor.
  7. Fabricarea uleiurilor și grăsimilor.
  8. Fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor.
  9. Fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie.
  10. Fabricarea zahărului.

Procesarea produselor agroalimentare va beneficia de susținere financiară și prin intermediul intervenției DR 22 – Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole, din cadrul Planului Strategic pentru PAC 2023 – 2027, cu o alocare financiară de 210.300.000 de euro.

Valoarea maximă a unui proiect de investiții poate ajunge la 10.000.000 euro pentru înființarea de unități de procesare a legumelor și fructelor, precum și pentru industria de morărit, ulei și nutrețuri combinate. Pentru înființarea de unități de procesare, valoarea maximă este de 7.000.000 euro, iar pentru modernizare, se acordă până la 3.000.000 euro per proiect. Intensitatea sprijinului nerambursabil pentru această intervenție este de 65%.

Urmărește canalul de știri Agripedia pe WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *