Sume nesemnificative în conturile agricultorilor în așteptarea avansului APIA

0

Sume neașteptat de reduse în conturile agricultorilor în ziua autorizării plăților de către APIA pentru avansul subvențiilor din 2023. Fermierii au fost luați prin surprindere deoarece au primit, în loc de așteptata primă tranșă de la APIA, sume modeste în conturile lor pe 16 octombrie.

Unii agricultori au primit doar 300 de lei pentru 25 de hectare, alții 480 de lei pentru 30 de hectare de pășune și 700 de animale, iar alții 500 de lei pentru 50 de hectare, fără să primească vreo sumă care să depășească 1.000 de lei.

Am fost surprins să văd doar 320 de lei în contul meu. Nimeni nu m-a informat despre această sumă, care nu poate reprezenta cu siguranță avansul din subvenția APIA pentru acest an. Dacă aceasta reprezintă întreaga plată, atunci suntem într-adevăr într-o situație dificilă“, a spus un fermier.

Sumele mici care au fost transferate în conturi au fost analizate de către beneficiari, fiecare având teorii diferite privind aceste plăți. Variantele discutate includ:

  • O restanță la plată, similară cu situațiile din alți ani, care poate fi rezultatul unui recalcul.
  • Diferența ajutorului de stat la bovine pentru cei care au primit anterior 73 de euro pe animal și acum primesc diferența de 37 de euro pe animal din redistribuirea fondurilor disponibile.
  • Plăți legate de motorină, deși aceasta este puțin probabilă.
  • Finalizarea plăților pentru ajutorul de secetă, posibil doar pentru fermierii care nu au primit încă această subvenție sau pentru cei care nu erau eligibili pentru ajutorul de secetă, dar care au primit acum bani în conturile lor.

Fermierii așteaptă cu nerăbdare să primească informații de la APIA

Fermierii sunt în așteptare pentru a primi informații de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cu privire la sumele reduse care au fost transferate în conturile lor.

În anii precedenți, APIA a furnizat oficial informații cu privire la eventualele sume rămase după recalculări. Dacă acesta este din nou cazul, este imperativ ca beneficiarii plăților să fie informați și să primească clarificări. De asemenea, este important de menționat că recalculările efectuate anterior s-au desfășurat în primăvară, în luna martie (cum s-a întâmplat în 2019). La acea vreme, APIA a necesitat câteva zile pentru a oferi explicații cu privire la plățile efectuate.

APIA a menționat că “sumele mici care apar în listele de plată reprezintă corecții între sumele autorizate anterior și cele actuale, ca urmare a aplicării disciplinei financiare și în conformitate cu articolul 8 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2017 – “rata de ajustare determinată conform articolului 26 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 (rata disciplinei financiare) se aplică doar plăților directe care depășesc 2.000 de euro“.”

 

Urmărește canalul de știri Agripedia pe WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *