Cerealele produse în România a depășit pentru prima dată pragul de 5 miliarde de euro

0

Woman farmer with digital tablet on a background of harvesters. Smart farming concept.

Anul 2021 a fost cu adevărat remarcabil pentru agricultura României, marcând un record în producția de cereale, conform datelor agregate disponibile. Valoarea cerealelor produse a atins un impresionant prag de peste 5,6 miliarde de euro, stabilind o performanță fără precedent în istoria recentă a țării noastre.

Această performanță excepțională se datorează în mare măsură unui an agricol favorabil, care a propulsat România pe locul patru între marii producători de cereale din Europa, depășind chiar Italia. În anii 2018 și 2019, România a ocupat locul trei în Europa, iar revenirea în topul producătorilor reprezintă o confirmare a capacității țării noastre de a fi un jucător semnificativ pe scena agricolă europeană.

Potrivit datelor furnizate de Eurostat, România se situează, conform cifrelor din 2021, pe poziția a patra în topul producătorilor de cereale din Europa, după Franța, Germania și Spania. Cu o valoare totală de peste 5,6 miliarde de euro, producția românească a depășit cu 2,6 miliarde de euro anul precedent, consolidându-și poziția în regiune.

Comparativ cu alte state europene, România a atins un prag notabil, devenind o forță semnificativă în producția de cereale. Cu toate că producția Franței, Germaniei și Spaniei este în continuare superioară, evoluția pozitivă a României înregistrează un ritm impresionant.

Cele mai valoroase culturi de cereale din România au fost obținute în regiunea Sud-Est, cu o cifră de 1,38 miliarde de euro, urmată de Sud-Muntenia, cu 1,2 miliarde de euro, și Nord-Est, cu 810 milioane de euro. Aceste regiuni au contribuit semnificativ la performanța generală a țării în domeniul agricol.

Desigur, această creștere remarcabilă nu vine fără provocări și nu este lipsită de context european. În comparație cu alte regiuni europene, cum ar fi Castilla y León din Spania și Centre-Val de Loire din Franța, România demonstrează că poate concura în topul producției de cereale la nivel european.

În ciuda acestui succes, există întotdeauna provocări și aspecte care necesită atenție sporită. Cu toate acestea, agricultura românească, prin performanța din 2021, și-a consolidat statutul de jucător important în industria europeană a cerealelor.

Urmărește canalul de știri Agripedia pe WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *