Decizie Guvernamentală: Salariul minim în Agricultură 3.436 lei/lună începând cu noiembrie

0

Woman farmer with digital tablet on a background of harvesters. Smart farming concept.

Într-o întâlnire semnificativă a Consiliului Național Tripartit și pentru Dialog Social, premierul Marcel Ciolacu a facilitat un consens asupra salariului minim în agricultură. Nivelul minim brut de bază garantat la nivel național pentru sectorul agricol și industria alimentară a fost stabilit astăzi în această reuniune crucială.

Urmează să fie aprobat de Guvern printr-o Ordonanță de Urgență, noul salariu minim pentru agricultură este rezultatul consultărilor de astăzi, miercuri, 25 octombrie, între premierul Marcel Ciolacu și partenerii sociali. La discuțiile desfășurate la Palatul Victoria au participat și reprezentanți ai mediului asociativ agricol, inclusiv Ionel Arion, președintele Federației Naționale Pro Agro.

Arion a declarat că, în urma discuțiilor, s-a convenit ca, începând cu drepturile aferente lunii noiembrie 2023, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru sectorul agricol și industria alimentară să fie stabilit la 3.436 lei lunar. Această hotărâre va fi reglementată prin Ordonanță de Urgență.

Potrivit lui Ionel Arion, salariul minim în agricultură va fi supus reglementărilor unei Ordonanțe de Urgență, derogând de la prevederile articolului 164 alineatul (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, republicată, cu modificările ulterioare. Acesta va fi de minim 3.436 lei lunar pentru sectorul agricol și industria alimentară, fără a include indemnizații, sporuri și alte adaosuri, pe un program normal de lucru cu o medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând în medie 20,782 lei/oră.

“Eu am participat la discuții în numele Federației Naționale Pro Agro. Concluziile au fost că, începând cu drepturile salariale pentru luna noiembrie, salariul minim în sectorul agricol și în industria alimentară va fi de 3.436 de lei, fără indemnizații, sporuri și alte bonificații. Indiferent de situație, dacă facem un calcul, vedem că suma de 3.436 de lei lunar, fără toate accesoriile, va fi sub nivelul salariului anterior, plafonat la limita inferioară de 3.000 de lei. Așadar, angajatorul nu va diminua salariul net al angajatului și, cu siguranță, vom fi obligați să ajungem la un brut de aproximativ 4.000 de lei sau puțin mai mult acolo unde plătim muncă necalificată. Este evident că în agricultură nu va mai fi mult timp un salariu minim, pentru că deja în sector se înregistrează dispariții semnificative de angajați, între 8.000 și 12.000, din cauza dificultăților de pe piața muncii,” a spus Ionel Arion.

Conform proiectului de Ordonanță de Urgență privind salariul minim în agricultură și industria alimentară, nerespectarea prevederilor alineatului (1) de către societăți constituie contravenție și se sancționează conform dispozițiilor articolului 260 alineatul (1) litera a) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările ulterioare, atrăgând după sine anularea acordării facilităților fiscale.

Guvernul a comunicat oficial că nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru domeniul construcțiilor, precum și pentru sectorul agricol și industria alimentară, au fost aprobate astăzi în cadrul Consiliului Național Tripartit și pentru Dialog Social, sub președinția premierului Marcel Ciolacu.

Urmărește canalul de știri Agripedia pe WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *