OMV Petrom preia jumătate din liderul din Romania al colectării de ulei alimentar uzat

0

OMV Petrom, gigantul din spatele rafinăriei Petrobrazi, își consolidează poziția în lumea biocombustibililor prin preluarea a 50% din Respiră Verde SRL, firma deținută de Ionuț Popșea și Daniel Ciuciui, lider de marcă în colectarea uleiului alimentar uzat, cu o cifră de afaceri impresionantă de peste 67 de milioane de lei anual. Finalizarea acestei tranzacții este proiectată pentru primul trimestru al anului 2024, sub rezerva îndeplinirii unor condiții, inclusiv aprobarea din partea Consiliului Concurenței și a Comisiei pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe.

Uleiul alimentar uzat devine astfel una dintre principalele resurse regenerabile pentru producerea de combustibil de aviație sustenabil (SAF) și biodiesel (ulei vegetal hidrotratat – HVO). OMV Petrom subliniază că această mișcare strategică are un impact semnificativ în reducerea emisiilor de carbon în transport, afirmând că, în cazul utilizării SAF, emisiile de CO2 din zborurile comerciale scad cu aproximativ 80% în comparație cu combustibilul convențional.

Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Rafinare și Marketing, a subliniat importanța biocombustibililor în strategia lor pentru 2030, având ca obiectiv ca aceștia să reprezinte peste 15% din producția totală de combustibili. El a adăugat că această tranzacție reprezintă primul pas pentru asigurarea accesului la materia primă esențială în producția de biocombustibili și deschide perspective pentru integrarea economiei circulare în activitățile de bază ale companiei.

Firma Respiră Verde SRL, cu o experiență de 12 ani și sediul în Cheriu, județul Bihor, colectează anual până la 10.000 de tone de ulei alimentar uzat de la agenți economici din diverse sectoare, inclusiv industria ospitalității și retail. Compania, care dispune de mijloace de transport proprii și două depozite principale în Bihor și Ialomița, își propune să exploreze și piețe europene în viitorul apropiat.

Prin această colaborare, OMV Petrom nu doar se alătură eforturilor de reducere a emisiilor și producere a carburanților sustenabili, ci și subliniază angajamentul său în extinderea capacităților de producție pentru a realiza combustibili sustenabili dintr-o gamă diversificată de materii prime reziduale, inclusiv ulei alimentar uzat. Astfel, această mișcare reprezintă un pas semnificativ în realizarea obiectivelor lor ambițioase în domeniul sustenabilității și economiei circulare.

Urmărește canalul de știri Agripedia pe WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *