Portul Constanța a expediat un volum record de 29,4 milioane de tone de cereale în primele 10 luni ale acestui an

0

Portul românesc Constanța, situat la malul Mării Negre, a înregistrat un succes remarcabil în primele 10 luni ale acestui an, expediatând un volum record de 29,4 milioane de tone de cereale, conform declarațiilor autorității portuare furnizate exclusiv Reuters. Ceea ce captivat atenția a fost faptul că 40% din această cantitate a provenit din Ucraina, unul dintre cei mari exportatori de cereale la nivel mondial. Constanța a devenit alegerea principală de export a Kievului, odată cu deteriorarea relațiilor cu Rusia, care a invadat țara vecină anul trecut. Cerealele au ajuns în port prin diverse mijloace de transport, inclusiv rutier, feroviar și pe calea Dunării.

În intervalul ianuarie-octombrie, Ucraina a expediat prin Constanța aproximativ 11,7 milioane de tone de cereale, iar această cifră a crescut semnificativ față de 10,5 milioane de tone la sfârșitul lunii septembrie. În cursul întregului an 2022, exporturile ucrainene prin portul românesc au atins 8,6 milioane de tone.

Cu toate acestea, volumele de tranzit au înregistrat o scădere în ultimele luni din cauza atacurilor repetate ale Rusiei asupra porturilor fluviale ucrainene, situate dincolo de Dunăre, și a blocajelor impuse de șoferii locali în punctele de trecere a frontierei rutiere în Polonia și Slovacia. Aceștia au solicitat restricții pentru șoferii ucraineni.

Constanța, cu o capacitate logistică actuală de 40 de milioane de tone de cereale pe an, se pregătește să-și dubleze capacitatea lunară de tranzit pentru cerealele ucrainene la 4 milioane de tone. Guvernul român a demarat investiții semnificative în infrastructură atât la Constanța, cât și pe Dunăre, în timp ce operatorii portuari au direcționat resurse către echipamente pentru accelerarea procesului de încărcare. Pe lângă competiția cu cerealele ucrainene, Constanța gestionează tradițional exporturile de recolte ale României și ale altor țări vecine fără ieșire la mare, cum ar fi Ungaria și Serbia, subliniază Reuters.

Urmărește canalul de știri Agripedia pe WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *