Permisul de conducere pentru tractor – obligatoriu de la 1 iulie 2024

0

Din 1 iulie 2024, conform unui proiect de lege depus la Senat, va deveni obligatoriu obținerea permisului de conducere categoria Tr pentru tractor. Până la această dată, conducătorii mașinilor agricole nu vor fi sancționați penal cu condiția să poată demonstra că dețin permis de conducere pentru alte categorii de vehicule.

În această toamnă, la deschiderea Târgului MoldAgro Expo din Roman, județul Neamț, un eveniment organizat de Asociația Forța Fermierilor și Marsat, senatorul George Scarlat, care este și Președinte al Comisiei de Agricultură din Senatul României, a anunțat intenția de a depune un proiect de lege cu privire la prelungirea termenului până la care conducerea mașinilor agricole fără deținerea permisului de conducere categoria Tr nu va fi considerată o infracțiune penală.

“În prezent, avem de-a face cu o serie de decizii care creează dificultăți și inconveniențe. Sper că, împreună cu domnul ministru, vom putea identifica rapid o soluție pentru problema legată de conducerea utilajelor agricole pe drumurile publice. Este absolut neobișnuit ca cineva să dețină un permis de conducere care acoperă toate categoriile sau chiar doar categoria B și să nu aibă dreptul de a circula pe drumurile publice. M-am angajat să rezolvăm această chestiune și am afirmat acest lucru în această sesiune. Va trebui să extindem termenul limită până la sfârșitul anului pentru a găsi o soluție. Totuși, trebuie să ne amintim că trebuie să avem o reglementare care să permită înregistrarea sau înmatricularea utilajelor agricole. Înțelegem dificultățile cu care se confruntă fermierii. Așa cum ați menționat, suntem fermieri la origine și încercăm să găsim o soluție legală care să reducă riscurile și să evite neplăcerile pentru toți cei implicați”, a declarat președintele Comisiei de Agricultură din cadrul Senatului în cadrul evenimentului MoldAgro Expo 2023 de pe 21 septembrie.

Senatorul George Scarlat, în calitate de prim-inițiator, alături de alți colegi senatori din PNL și PSD, a prezentat luni, 16 octombrie, un proiect de lege în Parlamentul României. Acest proiect propune că tractoriștii nu vor fi supuși acțiunilor penale dacă nu dețin permis de conducere categoria Tr până pe 1 iulie anul viitor. Se anticipă că, în urma procesului legislativ, această inițiativă va fi aprobată până la finalul acestui an. Astfel, fermierilor li se va oferi un interval de timp de șase luni pentru a obține permisul de conducere categoria Tr.

Este important de subliniat că prorogarea termenului nu va intra în vigoare decât după ce inițiativa legislativă va fi votată de Parlament și promulgată de președintele Iohannis. Până când proiectul devine lege, tractoriștii care sunt depistați că nu dețin un permis de conducere adecvat categoriei vehiculului pe care îl conduc pot fi supuși sancțiunilor prevăzute de Legea 200/2023, inclusiv posibilitatea de a fi condamnați la închisoare. Este esențial ca fermierii să fie la curent cu statutul legal actual și să respecte reglementările în vigoare până la adoptarea proiectului de lege propus.

Urmărește canalul de știri Agripedia pe WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *