Topul tranzacțiilor cu terenuri agricole

0

Money is born soil in the bottom of the plantations. Agribusiness profit land value and agricultural startups

În primele șase luni ale acestui an, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a dat undă verde la șapte tranzacții epice cu terenuri agricole, totalizând o cifră spectaculoasă de aproximativ 3,6 milioane de euro. Această sumă impresionantă reușește să eclipseze cu eleganță valoarea combinată a zece afaceri colosale avizate în aceeași fereastră temporală a anului anterior. Apogeul economic al acestor negocieri a fost atins într-o tranzacție de excepție, cu un preț care a provocat granițele mediei naționale din Spania, statul european clasat pe locul șapte în topul terenurilor agricole cu eticheta “prețioase”.

Ministerul Agriculturii, investit cu responsabilitatea de a supraveghea cu atenție tranzacțiile ce depășesc pragul magistral de 30 de hectare, și-a etalat autoritatea în mod distinct în prima jumătate a anului 2023. Aprobarea finală a fost acordată pentru terenuri cu o întindere globală de aproximativ 420 de hectare, desfășurându-se un tablou financiar în valoare totală de 3,6 milioane de euro. Ca punct de referință, în aceeași perioadă a anului 2022, au fost validate zece tranzacții, însumând circa 400 de hectare și o valoare tranzacțională de 2,7 milioane de euro, reprezentând o creștere impresionantă de 60% față de totalul a nouă contracte de anvergură avizate pe întreg parcursul anului 2021. Se conturează un peisaj economic în care valoarea medie de tranzacționare a terenurilor, ce străbat procedurile ministeriale, a cunoscut o ușoară ascensiune de 2,7% în prima parte a anului 2023, comparativ cu media înregistrată în anul precedent.

Piesa centrală a anului 2023 în lumea tranzacțiilor agricole a fost orchestrată în luna ianuarie între maestria corporativă a companiei Danube Land Invest, controlată de israelianul Lidan Akirov (44 de ani), și viziunea agricolă a localnicului Sorin Cosmin Gheța din Giurgiu. Momentul culminant a fost dedicat unui teren expansiv de 102,8 hectare din meleagurile extravilane ale pitoreștii localități Slobozia, înregistrând o schimbare de proprietate la un impresionant preț de 1,5 milioane de euro, tradus într-o evaluare remarcabilă de 14.500 de euro pe hectar. Această cifră excepțională depășește cu nonșalanță valoarea medie de tranzacționare a terenurilor agricole din Spania, țara care se plasează pe șaptea poziție în clasamentul Uniunii Europene pentru cele mai prețioase pământuri, conform celor mai proaspete date comunicate de Eurostat.

Sorin Gheța a mai cumpărat și anul trecut 34,8 hectare de teren agricol de la israelianul Ronit Akirov în localitatea giurgiuveană Stănești la un preț de circa 10.000 de euro/hectar.

Cea mai mare tranzacție încheiată anul acesta este totuși la jumătate față de prețul celui mai scump teren vândut în 2022, când grupul portughez din construcții Martifer a vândut tânărului fermier Gheorghe-Mihai Dorobanțu 50 de hectare în Ariceștii Rahtivani pentru 30.000 de euro/hectar.

Compania Cervina, a omului de afaceri Mihai Anghel, cel mai mare trader de cereale cu capital autohton, și Nicolae Sorin Răducan, fost prefect al județului Dolj și director al APIA Dolj, și-a vizat un teren de 65 de hectare din localitatea Segarcea, vândut cu un preț de peste 7.500 de euro pe hectar.

A doua cea mai valoroasă tranzacție avizată în 2023 a fost realizată în aprilie de italianul Luciano Martini, unul dintre cei mai mari fermieri din Banat, care a vândut 50 de hectare de teren în localitatea Teremia Mare din Timiș către arendașul său Nicolae Ban, la un preț de circa 8.700 de euro/hectar.

Podiumul din primul semestru al anului este completat de o tranzacție care îi are ca vânzători pe cetățenii elvețieni Ileana și Florence Marian și cumpărător pe omul de afaceri Mihai Anghel. Tranzacția a vizat circa 43 de hectare de teren în localitatea Bârca din Dolj, cu un preț de circa 8.000 de euro pe hectar. Pământul se adaugă celor peste 25.000 de hectare de teren, gestionat de 3 ferme, pe care grupul Cerealcom Dolj, al lui Mihai Anghel, îl are în exploatare și care îl plasează în topul celor mai mari proprietari de terenuri arabile din România.

Cea mai mare suprafață de teren tranzacționată în prima parte a acestui an a fost în localitatea Grădina din județul Constanța. Investitorii italieni Attilio și Gian Franco Beccaria au vândut arendașului Gheorghe Stanciu terenuri cu o suprafață totală de 118 hectare la un preț de circa 7.000 de euro/hectar. După tranzacție, italienii și-au dizolvat firma din Cluj prin care au realizat vânzarea.

Topul județelor cu cel mai mare număr de tranzacții cu terenuri agricole încheiate în primele 6 luni ale anului este completat pe locul doi de Buzău, cu 3.400 de tranzacții, Mehedinți, Arad și Brăila, cu un număr de peste 2.800 tranzacții, fiecare. Practic, primele cinci județe din top acoperă aproape un sfert din numărul de terenuri agricole vândute în primele 6 luni din 2023 la nivel național. La coada clasamentului se plasează Maramureș și Olt, județe în care s-au vândut sub 500 de terenuri agricole în perioada analizată.

Urmărește canalul de știri Agripedia pe WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *