Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care încep înscrierile fermierilor în aplicația AFM
Programul „Rabla pentru Tractoare” continuă să prindă contur, oferind o oportunitate unică micilor fermieri din România. Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), a declarat recent că sesiunea de înscriere pentru validarea dealerilor s-a încheiat pe 28 noiembrie, cu 188 de cereri depuse. Urmează acum verificarea acestora, iar după finalizarea etapelor administrative, fermierii vor putea începe înscrierile pentru achiziționarea de utilaje noi.
Un program dedicat fermierilor mici
„Rabla pentru Tractoare” este un program gândit special pentru fermierii care dețin atestate de producător și care, până acum, nu au beneficiat de finanțări consistente nici din partea statului, nici din fonduri europene. Scopul acestui proiect este să faciliteze accesul la utilaje agricole moderne, contribuind la modernizarea agriculturii din România.
„Este pentru prima dată când fermierii mici primesc o finanțare nerambursabilă, spre deosebire de marile exploatații agricole, care au avut acces la diverse forme de sprijin în trecut”, a explicat Neculaescu.
- Citeste si: Tractorul de la Agritehnica pe care fermierii îl pot cumpăra prin Programul Rabla: Valtra A75
Detalii despre eligibilitate și finanțare
Pentru a beneficia de finanțare, participanții trebuie să dețină un atestat de producător, să caseze un vehicul vechi și să demonstreze că nu au datorii fiscale. Utilajele eligibile trebuie să respecte norma de poluare Stage V, echivalentul standardului Euro 6 pentru autoturisme.
Bugetul total alocat pentru acest an este de 500 de milioane de lei, cu posibilitatea extinderii până la un miliard de lei. Programul include două praguri de finanțare:
- 80% din valoarea utilajului pentru fermierii cu vârsta de până la 40 de ani.
- 65% din valoare pentru cei peste 40 de ani.
Valoarea maximă a utilajului nu poate depăși 55.000 de euro (inclusiv TVA), iar beneficiarii pot folosi bugetul rămas pentru achiziționarea de accesorii precum remorci, discuri sau pluguri.
Programul are un obiectiv ambițios: introducerea a 25.000 de utilaje moderne în agricultură, în următorii cinci ani. Doar în acest an, se estimează că vor fi finanțate 5.000 de tractoare, contribuind semnificativ la revitalizarea micilor ferme.
„Acest program este o investiție în viitorul agriculturii românești, iar succesul său depinde de implicarea tuturor actorilor, de la fermieri până la dealeri și autorități locale”, a precizat șeful AFM.
Etapele următoare
Procesul de înscriere al dealerilor, o etapă esențială pentru validarea programului, s-a încheiat, iar în curând se va deschide și sesiunea de înscriere pentru fermieri. O noutate este metoda simplificată de aplicare: dealerii înscriși vor gestiona întregul proces de înscriere, venind în sprijinul fermierilor care nu sunt familiarizați cu tehnologia sau procedurile online.
„Am optat pentru această soluție deoarece mulți dintre fermieri nu au acces facil la internet sau la resursele necesare pentru a depune cereri. Astfel, dealerii vor prelua această responsabilitate, asigurând o participare cât mai largă”, a explicat Neculaescu.
Un pas înainte pentru o agricultură modernă
„Rabla pentru Tractoare” 2024 reprezintă o oportunitate unică pentru micii fermieri să-și modernizeze echipamentele și să devină mai competitivi. Cu sprijinul financiar generos și proceduri simplificate, acest program are potențialul de a schimba în bine agricultura românească, contribuind la dezvoltarea sustenabilă a comunităților rurale.