România a ajuns cel mai mare importator net de carne de porc din Europa Centrală și Balcani

0

România se distinge ca cel mai mare importator net de carne de porc din Europa Centrală și Balcani, conform unui studiu al Departamentului pentru Agricultură al SUA. Cu importuri de 950,5 milioane de euro și un deficit de 947,2 milioane de euro în ultimul an, țara se află în centrul atenției în ceea ce privește comerțul regional cu carne de porc.

Potrivit datelor, majoritatea țărilor din Europa Centrală și Balcani, inclusiv România, nu sunt autosuficiente în producția de carne de porc, ceea ce generează un flux semnificativ de importuri în regiune. Deși pesta porcină africană rămâne o amenințare majoră, scăderea numărului de focare a condus la o ușoară creștere a producției de porcine în 2024. Cu toate acestea, măsurile de eradicare a PPA prin noua lege a porcului nu sunt susceptibile să aibă un impact semnificativ pozitiv.

Analiștii indică faptul că, în România, importurile de carne de porc au crescut cu 28% în primele 11 luni ale anului trecut, generând un deficit și mai mare comparativ cu anul anterior. În plus, România a înregistrat o scădere a gradului de autosuficiență în carne de porc, coborând sub pragul de 50%.

În context european, numărul porcinelor sacrificate în abatoarele oficiale a scăzut în 2023 în toate cele 27 de state membre ale UE, iar acest declin a fost mai accentuat în țările vestice precum Spania, Danemarca, Germania, Țările de Jos, Belgia și Franța.

Analiza indică că industria suinelor din UE se confruntă cu provocări semnificative, iar viitorul său depinde de oportunitățile de pe piața de export și de tendințele consumului intern. Ciclul porcinelor pare să fi atins un punct minim în 2023, iar direcția viitoare a sacrificărilor depinde de evoluția pieței și de schimbările din comportamentul consumatorilor.

Urmărește canalul de știri Agripedia pe WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *