UE devine cel mai mare importator de grâu al lumii

0

Uniunea Europeană (UE) se afirmă ca principal importator mondial de grâu, iar estimările indică că Ucraina ar putea livra cu 1 milion de tone mai mult decât prognozele anterioare. România se clasează în topul celor patru mari jucători în acest context dinamic.

Potrivit datelor, Ucraina ar putea exporta anul acesta 16 milioane de tone de grâu, cifră cu 1 milion mai mare față de estimările anterioare ale Departamentului pentru Agricultură al SUA. Cu toate acestea, se observă o scădere de 1,1 milioane de tone față de anul precedent. Grâul ajunge în principal în țările în curs de dezvoltare și în cele dezvoltate din UE, în special prin intermediul porturilor de la Marea Neagră. În total, UE va deveni cel mai mare importator global de grâu, conform prognozelor, pe măsură ce cantități record sunt achiziționate din Ucraina și alte piețe.

Revizia în creștere a exporturilor de grâu din Ucraina, conform rapoartelor recente, indică un trend ascendent al comerțului cu UE și Asia. Ucraina se clasează ca al cincilea cel mai mare exportator de grâu, în spatele Rusiei, UE, Canadei și Australiei. În ansamblu, exporturile mondiale de grâu sunt estimate la niveluri semnificative, reflectând o creștere a cererii.

Pe partea de importuri, UE conduce, urmată de Indonezia și China. UE va importa cea mai mare cantitate de grâu din 2019 încoace, consolidându-și poziția ca cel mai mare importator global de grâu.

În ciuda acestor schimbări, România se remarcă ca al patrulea cel mai mare importator de grâu în UE și, totodată, al doilea cel mai mare exportator, după Franța. Contextul internațional indică o creștere a producției și a comerțului global, cu o consum global record. Stocurile mondiale rămân la niveluri scăzute, reflectând dinamica continuă a pieței globale de grâu.

Urmărește canalul de știri Agripedia pe WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *